ההורים שלי » Suppliers » אפוטרופסות | מידע | עזרה | ייעוץ | אור אריה, משרד עורכי דין ונוטריון

אפוטרופסות | מידע | עזרה | ייעוץ | אור אריה, משרד עורכי דין ונוטריון

Israel Flag דרום ,השפלה ,השרון ,ירושלים ,מרכז ,צפון

השעה הייתה 14:00, יום שלישי, אמצע השבוע ועיצומו של עוד יום עבודה שגרתי ועמוס. הייתי שקוע באיזו משימה דחופה, כשהנייד התחיל לרקוד על השולחן בטרטור בלתי פוסק, על הצג היה כתוב "אמא".

"מה היא רוצה עכשיו" שאלתי את עצמי בכעס, "היא הרי יודעת שאם זה לא דחוף, עדיף לא להפריע לי באמצע היום". "כן" עניתי בחוסר רצון מופגן, "אני עסוק מאוד, זה דחוף?", "מאוד" היא השיבה והרעד בקול שלה, בישר שלא מדובר בשיחה רגילה. "מה קרה?" שאלתי, מהצד השני נשמע רק בכי. "אמא" צעקתי, "מה קרה?" "זה אבא" היא ענתה לי בקול שבור, "הוא כנראה קיבל שבץ, אנחנו באמבולנס בדרך לבית החולים, הוא בלי הכרה". "אני בדרך" השבתי.

אחרי 20 דק' של נסיעה מורטת עצבים, הגעתי למיון. מייד כשנכנסתי ראיתי את אמא שלי, אחי ואחותי עומדים באיזו פינה, המומים. אמי ואחותי בכו. "מה קורה?" שאלתי, "הוא בבדיקות, זה לא נראה טוב, אנחנו מחכים לעדכון".

בדיוק באותה שנייה, יצא אלינו הרופא: "תראו, הוא עבר אירוע משמעותי, הצלחנו לייצב אותו, אבל אנחנו חייבים להוריד אותו מיידית לחדר הניתוח, רק אחרי שנסיים, נדע יותר. מישהו מכם הוא במקרה האפוטרופוס שלו?"

"מישהו מאיתנו הוא מה?" שאלתי בבלבול. "האפוטרופוס" השיב הרופא, "מישהו מכם הוסמך לקבל עבורו החלטות רפואיות? הוא לא ערך יפוי כח מתמשך במקרה נכון?" "לא", השבתי, "הוא לא ערך ואף אחד מאיתנו לא הוסמך לקבל עבורו שום החלטה, עד לפני שעה הוא תפקד יותר טוב ממך וממני ביחד".

כולם חייכו.

"אז תראו, אתם חייבים למנות מישהו כאפוטרופוס שלו, זה ממש דחוף, גם לצורך הניתוח וגם לצורך החלטות אחרות שאולי נצטרך לקבל במהלכו או אחריו ובכלל בתקופה הקרובה, חשוב מאוד שלמישהו תהיה סמכות לקבל החלטות". "רגע" עניתי ונראה היה שאני היחיד שבכלל מקשיב או מבין מה בדיוק קורה. "איך זה מתבצע? מה אנחנו בדיוק צריכים לעשות? מה זה בכלל אומר?" "תראה" אמר הרופא בחוסר סבלנות, "אין לי כרגע ממש זמן להסביר וזה קצת מורכב, אני מציע שתגשו לקבלה, אולי הם יוכלו לעזור לכם ולהדריך אתכם".

וככה פתאום, באמצע החיים, בלי שום אזהרה, תוך כדי יום הכי רגיל שיכול להיות, מצאנו את עצמנו עומדים במיון, אבא במצב לא ברור ואנחנו עכשיו צריכים להתחיל להתעסק עם בירוקרטיה כדי למנות אפוטרופוס. "מאיפה מתחילים" שאלתי את עצמי והרגשתי מבולבל ואבוד.

אם חלילה גם אתם או משפחתכם הגעתם לרגע שבו עליכם לדאוג למינוי אפוטרופוס לבן משפחה, בין אם בשל אירוע פתאומי ובין אם בשל אירוע "מתגלגל", אבל אתם מרגישים אבודים ומבולבלים, אז המידע שריכזנו כאן הוא בדיוק בשבילכם. תנו לנו לעזור לכם.

כאשר מגיעה העת למנות אפוטרופוס לבן משפחה, שאלות רבות עלולות להתעורר. מכיוון שמדובר בסיטואציה מורכבת ורגישה, שלעיתים קרובות אף נדרש לבצעה "מהרגע להרגע" ובלי זמן להתכונן, לבדוק או לברר, ריכזנו עבורכם מידע ראשוני שיסייע לכם וילווה אתכם בצעדים הראשונים. הכי חשוב שתקחו נשימה ארוכה ותדעו שאנו כאן לצדכם ונעמוד לשירותכם ולרשותכם בכדי להקל ולו במעט על הקשיים שעמם אתם מתמודדים כעת.

בואו נתחיל, יחד, יד ביד.

קודם כל בואו נבין מהו אפוטרופוס בכלל?

אפוטרופוס הוא אדם שהוסמך על ידי בית המשפט לקבל החלטות רפואיות, רכושיות ואישיות על אדם שאינו מסוגל לבצע קבלת החלטות עבור עצמו.  במצב בו אדם היקר לכם אינו יכול לקבל עוד החלטות עבור עצמו, יש למנות אדם אשר יוסמך בכל הנוגע לקבלת ההחלטות במקומו. לרוב התפקיד יוטל על קרוב משפחה, אך זוהי לא דרישה מחייבת.

האפוטרופוס הוא בעל הסמכות להחליט בכל הנושאים הקשורים לחיי היום-יום אשר נובעים מהטיפול בבן המשפחה, לרבות עניינים רפואיים, כספיים ואישיים. למשל:

בתחום הרפואי: קבלת החלטות לגבי ביצוע של פרוצדורות רפואיות כמו ניתוחים.

בתחום הכלכלי: כיצד יש לנהוג בכספים, בזכויות ובנכסיו של המאושפז בזמן בו אינו מסוגל לטפל בעניינים אלו.
היות ומדובר בנושא מורכב בעל היבטים רבים, אשר אתם פוגשים בו בעת מצוקה, קושי, מועקה ולחץ, אנחנו באריה ושות' נשמח לסייע לכם ולתת לכם ולמשפחתכם שירות מקצועי ואנושי מבוסס על הידע והניסיון הרבים שצברנו במהלך השנים.

המומחיות שלנו בנושא מתבטאת ביכולת: 

     להעניק מידע מכוון בכל הנוגע להליך קביעת האפוטרופוס ומשמעויותיו;
●     ללוות באופן אישי את המעורבים בדבר בכל שלבי התהליך, לרבות הפנייה לבית המשפט;
●     לתת מענה והדרכה בעת שיתעוררו שאלות או דברים שאינם ברורים;
●      לייעץ בנוגע להתנהלות חיי "היום-יום", בעיקר בממשק מול גורמים רשמיים (בנקים, הביטוח הלאומי וכיוב').

השירות המוענק על ידי משרדנו יסייע לכם לחסוך זמן ומשאבים, כיוון שאת רוב הפעולות הבירוקרטיות כגון העברת מסמכים או ניהול חתימות, אנחנו מבצעים באופן מקוון בקלות ופשטות מרחוק, באמצעות הטלפון הנייד. כמובן שככל שעולה הצורך, אנחנו מגיעים למרכז הרפואי, כדי שתוכלו להתמקד בנושא העיקרי – הענקת הטיפול הטוב ביותר ליקיריכם.

אנחנו באריה ושות' מבינים היטב את השאלות המתעוררות בזמנים כאלו של אי וודאות ודאגה.

בדיוק לשם כך ריכזנו עבורכם מידע ראשוני בנושא של מינוי אפוטרופוס, כדי שתוכלו לתכנן את המשך הדרך.
אך כמובן, אם מתעוררת כל שאלה או דאגה בנושא, אנו זמינים לכל שאלה או התלבטות.

יישור קו: מיהו אפוטרופוס?

כאמור, אפוטרופוס הינו האדם המקבל (על ידי בית משפט) לידיו את הסמכות להחליט עבור אדם אחר בשלל תחומים. אותו אדם הממונה על ידי בית המשפט הופך לאחראי בעיקר במישור הרפואי והכלכלי. לדוגמא, אם בן קיבל לידיו אפוטרופוסות על אביו, יש ביכולתו להחליט היכן האב יתגורר, כיצד ינוהל כספו, היכן יקבל טיפול רפואי וכדו'.

שימו לב כי האפוטרופוס מחוייב לפעול אך ורק לטובת האדם שלגביו ניתן המינוי, בהתאם ליכולות והאמצעים שקיימים לו. כמובן שבסמוך לאחר המינוי, האפוטרופוס יקבל מהגורמים הרשמיים (בעיקר האפוטרופוס הכללי) הנחיות לגבי אופן מילוי התפקיד, חובות וזכויות וכיוב'.

מדוע צריך למנות בעל תפקיד שכזה? 

מגיל צעיר, כל אדם שואף לעצמאות ואוטונומיה על חייו וגופו, אך לצערנו החיים מלאי תהפוכות, ויכול להיווצר מצב בו אדם מאבד את היכולת לקבל החלטות עבור עצמו באופן קבוע או זמני.

עבור מצבים אלה, החוק בישראל קבע: כאשר אדם אשר הופך לבלתי כשיר (חסוי), כתוצאה מאירוע או מצב רפואי פתאומי או מתמשך, זמני או קבוע, שאינו מאפשר לו לקבל החלטות עבור עצמו, ולא ערך מלכתחילה ייפוי כח מתמשך, הרי יהיה צורך למנות לו אפוטרופוס שיקבל עבורו החלטות בכל תחומי החיים.

כבר נתקלנו במשרדנו במגוון של מקרים שהצריכו מינוי אפוטרופוס, אך לרוב מקרים אלה באים בהמשך לתרחישים הבאים:

תרחיש א': אובדן עצמאות עקב אירוע רפואי פתאומי כמו שבץ, אירוע לב, תאונת דרכים, פציעה בקרב וכדו'.
תרחיש ב': תהליך רפואי מתמשך כמו במחלות דמנציה למיניהן, שבראשיתן החולה עוד מתפקד באופן עצמאי ומנהל את ענייניו, אך מצבו מתדרדר עד שאינו מחזיק עוד בדעה צלולה ויש לדאוג ולטפל בענייניו.

מי יכול לשמש כאפוטרופוס?

החוק קובע כי כל אדם מעל גיל 18, יכול להתמנות כאפוטרופוס (למעט אם הוא בעצמו אינו כשיר), כאשר ברוב המקרים בני המשפחה מקרבה ראשונה (בני זוג או ילדים) הם אלו המבקשים להתמנות כאפוטרופוסים על יקיריהם.
על אף שמדובר בקביעה משפטית, בעת מינוי אפוטרופוס חובה לקבל הסכמה כתובה של כלל בני המשפחה הגרעינית לבעל התפקיד. ניתן אפילו למנות יותר מאפוטרופוס אחד וכבר ראינו מקרים בהם כמה מבני המשפחה מתמנים יחדיו כדי להיות שותפים להחלטות הנוגעות ליקר להם.

תהליך מינוי האפוטרופוס

ראשית, נזכיר כי אנחנו באריה ושות' כאן ללוות אתכם מהרגע הראשון, ובזמנים שכאלה, אשר רווים במתחים וחוסר וודאות – אינכם לבד.

מינוי האפוטרופוס יעשה באמצעות פניה כתובה לבית משפט לענייני משפחה, יחד עם מספר מסמכי חובה:

●        חוות דעת רפואית מגורם רפואי מוסמך (כמו הרופא המטפל), אשר מבהירה כי האדם שרוי במצב
             רפואי, זמני או קבוע, שלא מאפשר לו לקבל החלטות עבור עצמו ויש צורך במינוי אפוטרופוס (לגוף או
             לרכוש החסוי).
●        כתב הסכמה של האדם המבקש להתמנות כאפוטרופוס
●        וכאמור לעיל, הסכמה כתובה וחתומה של בני המשפחה הגרעינית למינוי האפוטרופוס שנבחר על ידם.

עריכת והגשת הבקשה לבית המשפט אינה אמורה לקחת זמן רב, לרוב מדובר על 48 שעות – אך כל מקרה לגופו ותלוי בנסיבות של כל חסוי ומשפחתו. אין דין אובדן יכולת קבלת החלטות כתוצאה מתאונה מיידית, כדין אובדן צלילות מתמשך ואין דין בקשה למינוי עבור צרכים רפואיים בלבד (בהתאם לרמת הדחיפות) כדין בקשה למינוי עבור צרכים רכושיים.

חשוב לדעת כי כאשר מתנהלים באופן עצמאי על המטפלים בבקשה להגיע לבית המשפט כדי להגיש את כל המסמכים באופן ידני, ואז להמתין במקום עד להחלטה של בית המשפט. מנגד, כאשר ההליך מבוצע באמצעות משרדנו, ניתן כאמור לבצע את הרוב המוחלט של הפעולות מרחוק ומבני המשפחה, שממילא מצויים בשעה קשה, נחסכת טרדה משמעותית.

במידה וכל המסמכים הוגשו כהלכה, נוטה בית המשפט להעניק עוד באותו היום מינוי זמני לפרק זמן קצר כדי שהאפוטרופוס הנבחר יוכל להתחיל לפעול. במקביל – בית המשפט בוחן אם יש צורך להאריך את המינוי הזמני לתקופה נוספת, או לחתום על קביעותו.

מספר דגשים אחרונים 

  1. ברוב המקרים מינוי אפוטרופוס נעשה "בדיעבד". ראשית מאבד האדם את היכולת לקבל החלטות עבור עצמו עקב אירוע רפואי, ורק לאחר מכן נדרש מינוי אפוטרופוס. כתוצאה מכך, לאדם אין השפעה על התהליך, מי ימונה לקבל את ההחלטות על חייו, רכושו וענייניו.
  2. כחלק מחובות האפוטרופוס, יהיה עליו להגיש דו"חות מידי שנה לאפוטרופוס הכללי ו/או לבית המשפט המפקחים עליו, ולקבל אישור מקדים לביצוע של פעולות מסוימות. למעשה המדינה היא זו אשר דואגת לחסוי, אך מאצילה את הסמכות לאדם אשר מונה כאפוטרופוס ומחייבת אותו לעמוד בכללים שנקבעו בחוק.
  3. ביטול או החלפת אפוטרופוס – על מנת לבטל את סמכויותיו של אפוטרופוס, יש לפנות לבית משפט. במידה והחסוי התאושש ויכול לחזור לתפקוד עצמאי, יידרש הליך משפטי נוסף לצרכי ביטול המינוי, הליך אשר כרוך בהוצאות נוספות – ותוצאותיו לא מובטחות מראש, היות והדבר נתון לשיקול דעתו של בית המשפט.

על משרדנו

משרד אריה ושות' עוסק בתחום המעמד האישי, בדגש על תחום יצירת ההגנות לעתיד, לכם ולבני משפחותיכם.

למשרדנו ניסיון עשיר במתן סיוע והתאמת המענה המשפטי למצב הפרטני של התא המשפחתי, בדגש על יצירת הגנות לעתיד, לרבות עריכת יפוי כח מתמשך, עריכת צוואות, עריכת הסכמי ממון, העברה בין דורית של נכסים ועסקים, הליכי מינוי אפוטרופוס ועוד.

בנוסף, משרדנו עוסק בניהול הליכים משפטיים ומייצג למעלה מעשור בנושאים העומדים בליבת תחום דיני המשפחה ובהם בין היתר, הליכי גירושין, ענייני קטינים, צווי הטרדה מאיימת, צווי הגנה, ניהול עיזבונות ועוד.

כמו כן, משרדנו מעניק שירותים בתחום המסחרי, לרבות ייעוץ משפטי שוטף לחברות ועסקים, עריכת הסכמים מורכבים וייצוג נושאי משרה.

צוות המשרד מעניק שירות משפטי מותאם לכל לקוח בהתאם לצרכיו האישיים,

הן בזכות הידע והמומחיות של עורכי הדין במשרד, והן בזכות הראייה הרחבה בליווי תהליכים משפטיים ועסקיים.

המשרד חרט על דגלו את טובת לקוחותיו, תוך הקפדה על סטנדרטים גבוהים ביותר של שירות ומקצועיות. זו זכות מבחינתנו ללוות את לקוחותינו בתחנות השונות בחייהם ולסייע להם ככל הנדרש. בהתאם, צוות המשרד מוכר ומוערך בקרב קולגות, יועצים עסקיים וגופים שונים.

חוות דעת מאומתות