ייפוי כוח מתמשך | מידע | עזרה | ייעוץ | אור אריה, משרד עורכי דין ונוטריון
זה היה ערב חורפי, השעה הייתה סביב 21:00, בדיוק סיימנו להשכיב את הילדים ונמרחתי על הספה, "בואי" קראתי לה, "מאסטר שף מתחיל עוד 5 דק'". זה היה הבילוי שלנו, לרבוץ מול המסך ולראות אנשים מכינים אוכל טעים, בעודנו מנשנשים את שאריות החביתה שהילדים לא סיימו.
בדיוק התמקמתי מתחת לשמיכה כששמעתי את הנייד שלי מצלצל במטבח "מאמי, עשי טובה, תראי מי זה בבקשה", לא היה לי כוח לקום. "זאת אמא שלך" היא אמרה, "עשי טובה, תעני לה" ביקשתי, בעודי מחכה שחיים כהן יפציע מבעד למסך.
"מה קרה?" שמעתי את אשתי שואלת בקול מודאג, "אבל רגע, קחי אוויר ותספרי לי מה קרה" אשתי אמרה לתוך הנייד, תוך כדי שהיא מסמנת לי בבהלה לבוא. קפצתי מהספה ולקחתי את הנייד.
"מה קרה?" שאלתי, מהצד השני נשמע רק בכי. "אמא" צעקתי, "מה קרה?" "זה אבא" היא ענתה לי בקול שבור, "הוא כנראה קיבל אירוע מוחי, אנחנו בדרך לבית החולים, הוא מחוסר הכרה". "אני יוצא לכיוון" השבתי בעודי מסתכל המום על אשתי, לא מבין מה בדיוק קרה עכשיו.
רגע לפני שיצאתי מבית, נזכרתי בשיחה שהייתה לי עם ההורים שלי לפני כמה שבועות, כשיצאנו מהמשרד של העו"ד אחרי החתימות על ייפוי הכוח המתמשך שלהם. "הנה, זה העותק שלך" אמר לי אבי כשהניח מעטפה בידי, "שים אותו במקום שתזכור, לכל מקרה שלא יהיה. נקווה שלעולם לא תצטרכו להשתמש בו, אבל אם כן, שלא תשכח איפה שמת אותו". ומה קרה בדיוק שהייתי בדלת בדרכי לבית החולים? שכחתי איפה שמתי אותו….
לקח לי כמה שניות עד שהצלחתי למקד את עצמי ועוד דקה של ניסיונות להיזכר באיזו מגירה דחפתי את המעטפה עד שנזכרתי. רצתי לחדר העבודה, פתחתי את הקלסר הכחול שעל המדף, בתוכו הייתה המעטפה, לקחתי אותה ויצאתי לדרך.
אחרי רבע שעה של נסיעה מורטת עצבים ועוד 10 דק' של חיפוש חניה מורט עוד יותר, נכנסתי לחדר המיון. אמי ואחיי עמדו ליד מכונת הקפה, בוהים בחלל. אמא בכתה בלי הפסקה. מייד כשנכנסתי ראיתי את אמא שלי, אחי ואחותי עומדים באיזו פינה, המומים. אמי ואחותי בכו. "מה קורה?" שאלתי, "הוא בבדיקות, המצב קשה, עוד לא קיבלנו עדכון".
בדיוק באותה שנייה, יצא אלינו הרופא: "תראו, הוא עבר אירוע קשה, כרגע הוא יציב, אבל הוא חייב לעבור ניתוח דחוף, לאחר מכן נהיה חכמים יותר. בינתיים, תגידו לי בבקשה, הוא השאיר הוראות רפואיות כלשהן?
"בטח" קפצתי. אמי ואחיי הסתכלו עלי במבט מוזר, "מה, אתם לא זוכרים שרק לפני כמה שבועות הוא חתם על ייפוי כוח מתמשך? כולנו היינו שם… אתם לא זוכרים שצחקנו עליו ועל אמא? שאמרנו להם שזה מיותר?" "מיותר?" שאל הרופא והמשיך "זה בערך הדבר הכי חכם שהוא יכול היה לעשות, אפשר לקבל בבקשה עותק?" "בוודאי" השבתי ומסרתי לו את המעטפה.
הרופא התיישב לידינו ועיין במהירות במסמך. "טוב, אני רואה שאמא שלך ואתה מיופי הכוח הרפואיים שלו, אני ניגש להזין את המידע במערכת ומיד חוזר אליכם, אני מציע שבינתיים תקראו בזריזות את ההנחיות שלו, כדי שנוכל לקבל יחד החלטות כשאחזור". "תודה" ענינו ואחי הסתכל עלי ואמר "וואו, מזל שזכרת, מי בכלל חשב על זה?". "אבא ואמא" עניתי לו.
לאחר שקראנו שוב את ההנחיות במהירות – הכול היה ברור. אבא, מסודר שכמוהו, דאג לפרט בדיוק מה הוא רוצה ואיך. לאמא ולי נשאר רק ליידע את אחי ואחותי ולעשות את מה שאבא ביקש. "נו, קראתם"?, שאל הרופא, "בוודאי, הדברים מאוד ברורים" עניתי, "אבא ידע בדיוק מה הוא רוצה,
עכשיו בבקשה ממך, לך תמלא אחר רצונו ותציל אותו". "נעשה את כל מה שאנחנו יכולים" הוא ענה בעודו מסתובב ונכנס חזרה לתוך חדר האשפוז.
אנחנו חיים בעולם דינאמי ומלא תהפוכות, ולא יכולים לחזות את אשר יקרה בעתיד. ישנם רבים החיים בתחושת ביטחון כזו של "הכל בסדר", אבל נוכחנו לגלות לצערנו שהמציאות יכולה להיות אכזרית ושונה בתכלית מכל סיטואציה שחשבנו עליה. לכן רצוי להתכונן לכל תרחיש.
היערכות מוקדמת היא לא מותרות, במידה רבה היא יכולה למנוע בעיות עתידיות רבות בשלל תחומים. בהתאם, "הכנת השטח" מראש בשורה של היבטים, יכולה להבטיח שבעת הצורך חלילה, תוכלו לקבל את הטיפול הטוב ביותר עבורכם, כפי שאתם רוצים וכפי שאתם תגדירו.
אותה "הכנת שטח" נקראת "ייפוי כוח מתמשך", והיא רלוונטית לכל אדם באשר הוא (בתנאי שהוא בגיר וכשיר לקבל החלטות). התפיסה המקובלת, גורסת כי הליך של עריכת ייפוי כוח מתמשך מיועד רק לאנשים מבוגרים או חולים חלילה, אך זו תפיסה שגויה בתכלית.
לעריכה של ייפוי כוח מתמשך קיים ערך אמיתי בכל שלב ובכל גיל. אנחנו אף פעם לא יכולים לדעת איך ומתי ניקלע חלילה למצב רפואי שימנע מאתנו לקבל החלטות עבור עצמנו, לכן רצוי שנדאג להנחות את הקרובים לנו כיצד לנהוג אם חלילה יקרה לנו משהו, וכך לא "נפספס את הרכבת" כיוון שלאחר יציאה מכשירות ואיבוד היכולת לקבל החלטות – לא ניתן יותר למנות מיופה כוח, ויש להיעזר בפתרונות אחרים.
כדי לבצע את ההתאמה הזו בצורה המקצועית והנכונה ביותר, אנחנו באריה ושות' עומדים לרשותכם בכל הנוגע לשירותים הבאים:
- לתת מידע אודות ייפוי הכוח המתמשך, דרכי עריכתו, משך התהליך וכיו"ב;
- ליווי אישי ופרטני שלכם ושל משפחתכם בכל שלבי ההליך; הגדרת המטרות והיעדים האישיים שלכם במסגרת ייפוי הכוח אתכם והטמעה שלהם; מענה לסוגיות ושאלות שמתעוררות במסגרת ייפוי הכוח, לדוגמא:
– מה ההיבטים שיש לתת להם דגש מיוחד או חשוב כשעורכים ייפוי כוח?
– מי מיופי הכוח הנכונים ביותר עבורכם?
– מיופה כוח אחד או יותר? מה מומלץ?
– אילו הנחיות ניתן וכדאי לתת בכל תחום בו ייפוי הכוח יעסוק?
לאחר עריכה וחתימה של ייפוי הכוח, משרדנו ימשיך ללוות אתכם ואת מיופי הכוח ונסייע עם הפעלתו וכן יכוון וייעץ לגבי ההתנהלות הכללית והשוטפת לאחר מכן.
יתכן ויעלו אצלכם שאלות כגון מתי נכון להפעיל ייפוי כוח? או כיצד מפעילים ייפוי כוח מתמשך? אך אל חשש, תוכלו לקבל את כל התשובות ואף יותר אצלנו, וגם תוכלו לקבל ליווי מקצועי בהתנהלות מול גורמים שונים (לדוגמת בנקים וכדו') לאחר הפעלת ייפוי הכוח.
השירות של משרדנו כאן באריה ושות' חוסך למשפחות זמן יקר, טרדה וטרחה בכל הנוגע לשלבים המרכיבים את עריכת ייפוי הכוח המתמשך. בין היתר, כיוון שמרבית הפעולות, לרבות העברת מסמכים ומידע, אנחנו מבצעים בצורה מתקדמת וטכנולוגית, באופן מקוון פשוט ומהיר. לחילופין (ובמידת הצורך), אנו נגיע אליכם ואל יקירכם למרכז הרפואי ו/או הביתה. כך תוכלו להמשיך עד כמה שניתן בשגרת חייכם.
חשוב לציין, כי אם חלילה קרוביכם כבר נכנסו למצב רפואי שלא מאפשר להם לקבל החלטות באופן עצמאי ולערוך ייפוי כוח מתמשך, נשמח לסייע גם בהליכים נוספים כגון מינוי אפוטרופוס. במידה ועלה צורך שכזה, אל תהססו ליצור עמנו קשר מידי לקבלת ליווי, ייעוץ והכוונה ומידע נוסף על עניין זה תוכלו למצוא כאן.
ייפוי כוח מתמשך: הגדרה וחשיבות
כאמור, ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך שעורך אדם בעודו כשיר לקבלת החלטות ומגדיר מי יקבל את האחריות על חיינו לידיו, מי "יכנס לנעלינו" אם ניקלע למצב רפואי שימנע מאתנו עצמאות בקבלת ההחלטות. במצב כזה, שבו אדם כבר לא יכול לקבל החלטות או לבצע פעולות, מיופה/י הכוח שיקבל על עצמו את האחריות, יהיה למעשה בעל הסמכויות להחליט במגוון של היבטי החיים: רפואיים, אישיים ורכושיים.. ייפוי הכוח המתמשך הוא למעשה השקעה בעתיד שלכם ויאפשר לכם וליקיריכם להגדיר ולפרט באופן מסודר כבר היום כיצד יראו חייכם (או חייהם) במידה והמצב הרפואי יתדרדר, בהתאמה לאופי החיים שלכם, התא המשפחתי שלכם והאופן שבו תרצו לנהל את חייכם.
פרטים שחשוב לדעת בכל הנוגע לייפוי כוח מתמשך
החיים לימדו אותנו, שקיימים מצבים הנובעים מסיבות רפואיות שונות, שכתוצאה מהם, נמנעת מאדם היכולת לקבל החלטות באופן עצמאי (בין אם זה משהו זמני או קבוע). מצבים של אירוע רפואי פתאומי כמו שבץ או תאונת דרכים, הם אירועים בהם האדם מאבד באופן מידי את היכולת לקבל החלטות. במקביל, ישנם מצבים מתמשכים כמו במחלת האלצהיימר שבו אובדן כושר יכולת השיפוט של האדם מגיע "בזחילה" לאחר תקופה ארוכה. בשני המקרים האלו – יש למנות גורם שיקבל החלטות עבורו, ולאור הניסיון הרב שצברנו במרוצת השנים, בנושא הזה רצוי להקדים תרופה למכה.
על פי החוק במדינת ישראל, אדם שלא ערך ייפוי כוח מתמשך, אך חווה אירוע רפואי שנטל ממנו את היכולת העצמאית לקבל החלטות, נקרא בשפה משפטית "חסוי" ועל בית המשפט למנות לו אפוטרופוס שיקבל עבורו את כל ההחלטות הנדרשות בין אם בנושאים רפואיים ובין אם בנושאי רכוש.
על פניו הסתמכות על תהליך מינוי אפוטרופוס נשמע כמו פתרון קל ונוח, אך הוא טומן בחובו חסרונות רבים. היערכות מוקדמת ועריכת ייפוי כוח מתמשך מאפשרת לאדם להיות "אדון לגורלו" ולקבל החלטות בנושאים חשובים לפני שהזמן אוזל.
לנוחיותכם, ערכנו טבלה המשווה בין שימוש בייפוי כוח מתמשך, למינוי אפוטרופוס:
כפי שניתן לראות, למינוי אפוטרופוס יש מספר חסרונות לעומת ייפוי כוח מתמשך, בעיקר בהיבטים של מי ייקח את התפקיד בפועל, מה מידת השליטה שיש לאדם לאחר שהוא יוצא מכושר שיפוט ועד כמה המדינה תהיה מעורבת בחייו. נדגיש כי אנחנו לא מתנגדים לאופציית מינוי אפוטרופוס בעת הצורך, אבל לאור ניסיוננו אנחנו ממליצים בחום להיערך מראש ולקדם ייפוי כוח מתמשך.
מי יכול להתמנות כמיופה כוח?
כל בגיר מעל גיל 18 יכול להתמנות למיופה כוח ואין צורך ב – "כישורים מיוחדים" לנושא.
מהניסיון שלנו אנחנו רואים לרוב כי אנשים מעדיפים למנות כמיופה כוח מישהו או מישהי מבני משפחתם הקרובים (כמו ילדים או בני/ות זוג). אך, כאמור, ייפוי כוח מתמשך תפור למידותיו של המייפה והוא מותאם לרצונות והצרכים האישיים שלו.
מה אורך התהליך לעריכת ייפוי כוח מתמשך?
בהשוואה להליכים משפטיים אחרים, עריכה של ייפוי כוח מתמשך היא מהירה וניתן לסיימו תוך מספר ימים. למרות זאת, נזכיר שהתהליך נערך בהתאמה אישית מטבעו, ולכל אדם יש את רצונותיו, צרכיו, התא המשפחתי אליו צריך להתייחס ושלל פרמטרים לשיקול. קיימים מקרים שנדרשות מספר פגישות עם העורך של ייפוי הכוח ומשך הזמן הלוקח להליך יתארך, אך לא בהרבה.
לאחר שיסתיים התהליך, המסמך יופקד אצל האפוטרופוס הכללי עד לרגע שבו יהיה צורך להפעילו – ואם בכלל. במידה ואכן יקרה מצב שכזה, ה"הפעלה" פשוטה ומדובר בפעולה מקוונת שעושים דרך אתר האפוטרופוס הכללי.
האם מגבלה או מוגבלות פיזית פוסלת אותי מעריכת ייפוי כוח מתמשך?
התשובה לכך היא לא! באופן חד משמעי!
כל אדם מעל גיל 18 שכשיר לקבל החלטות יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך, ללא קשר למצבו הפיזי, וזאת כל עוד אינו מוגדר כחסוי או כפסול דין ושלא מונה לו אפוטרופוס.
עניין ייפוי הכוח המתמשך נוגע בהנחיות שהאדם נותן בנוגע לעתידו במידה ולא יוכל לקבל החלטות או להורות עליהן, אין קשר בין נכות פיזית לבין הזכות לערוך ייפוי כוח מתמשך.
מתי ייפוי כוח מופעל?
כאמור, ייפוי הכוח מופקד אצל האפוטרופוס הכללי עד אשר חוות דעת רפואית מגדירה שיש להפעילו. במידה והאדם התאושש והשתקם, וחוות דעת רפואית נוספת מגדירה אותו כמסוגל לחזור ולנהל את ענייניו, ניתן "להקפיא" את השימוש בייפוי הכוח ולהחזיר לאותו אדם את השליטה המלאה על חייו.
האם ניתן לערוך ייפוי כוח ללא עזרת עורך דין?
בקצרה – לא. אבל נרחיב על העניין.
ייפוי כוח מתמשך אינו מסמך "קליל". מדובר במסמך משפטי בעל השלכות גדולות מאוד על חיי הפרט. הוא נערך ומותאם באופן אישי לאדם המבקש לערוך אותו, בהתאם לצרכיו ורצונותיו, וקיימות בו התייחסויות להיבטים רבים מכל מגוון תחומי החיים. כיוון שיש לייפוי כוח מתמשך גם השלכות משפטיות, ניתן לערוך אותו רק אצל עורך דין, ורק אצל עורך דין שעבר הסמכה מיוחדת לכך.
עניין ההסמכה הייחודית חשוב ואקוטי, כיוון שעריכת ייפוי כוח מתמשך אצל עורך דין שאינו מנוסה בדבר, עלולה לגרום לפגיעה עתידית קשה באדם בעבורו נערך ייפוי הכוח. הן בשל חוסר הניסיון של עורך המסמך, והן בשל העדר הבנה משפטית מספקת.
ייפוי כוח מתמשך אינו מסמך גנרי ואחיד, אלא במסמך התפור אישית למידותיו של כל אדם ואדם, בהתאם לנסיבותיו, צרכיו ורצונותיו האישיים. הימנעו מבעיות עתידיות והקפידו לערוך את ייפוי כוח המתמשך שלכם רק אצל עורכי דין מקצועיים, ותיקים ומנוסים.
על משרדנו
משרד אריה ושות' עוסק בתחום המעמד האישי, בדגש על תחום יצירת ההגנות לעתיד, לכם ולבני משפחותיכם.
למשרדנו ניסיון עשיר במתן סיוע והתאמת המענה המשפטי למצב הפרטני של התא המשפחתי, בדגש על יצירת הגנות לעתיד, לרבות עריכת ייפוי כוח מתמשך, עריכת צוואות, עריכת הסכמי ממון, העברה בין דורית של נכסים ועסקים, הליכי מינוי אפוטרופוס ועוד.
בנוסף, משרדנו עוסק בניהול הליכים משפטיים ומייצג למעלה מעשור בנושאים העומדים בליבת תחום דיני המשפחה ובהם בין היתר, הליכי גירושין, ענייני קטינים, צווי הטרדה מאיימת, צווי הגנה, ניהול עיזבונות ועוד.
כמו כן, משרדנו מעניק שירותים בתחום המסחרי, לרבות ייעוץ משפטי שוטף לחברות ועסקים, עריכת הסכמים מורכבים וייצוג נושאי משרה.
צוות המשרד מעניק שירות משפטי מותאם לכל לקוח בהתאם לצרכיו האישיים, הן בזכות הידע והמומחיות של עורכי הדין במשרד, והן בזכות הראייה הרחבה בליווי תהליכים משפטיים ועסקיים.
המשרד חרט על דגלו את טובת לקוחותיו, תוך הקפדה על סטנדרטים גבוהים ביותר של שירות ומקצועיות. זו זכות מבחינתנו ללוות את לקוחותינו בתחנות השונות בחייהם ולסייע להם ככל הנדרש. בהתאם, צוות המשרד מוכר ומוערך בקרב קולגות, יועצים עסקיים וגופים שונים.
חוות דעת מאומתות