שאלות ותשובות – מינוי אפוטרופסות ויפוי כוח
שאלה:
אני בת יחידה, אמי אלמנה. האם אוטומטית אהיה האפוטרופסית שלה בעת הצורך או שיש להגיש בקשה מיוחדת?
תשובה:
מינוי אפוטרופסות של קרוב משפחה אינו דבר מובן מאליו ואינו הליך המתבצע באופן אוטומטי. כדי להתמנות לאפוטרופוס עליך להגיע לבית המשפט לענייני משפחה הקרוב לאיזור מגורייך , לפתוח תיק ולהגיש בקשה למינוי אפוטרופסות. עליך להצטייד בתעודת זהות של אימך ושלך, בחוות דעת של פסיכיאטר או גריאטר הקובעת כי אימך אינה מסוגלת לדאוג לצרכיה, וכן למלא הצהרה כי את מוכנה להתמנות לאפוטרופוס. כמו כן כדאי להצטייד בחוות דעת של עובדת סוציאלית הממליצה עליך כאפוטרופוס. אם אימך מתגוררת בבית אבות/דיור מוגן , עובדת סוציאלית במקום תוכל להדריך אותך וללות אותך בתהליך.
שאלה:
אבי בן 81 , בזמן האחרון שוכח כל מני דברים. האם צריך למנות לו אפוטרופוס?
תשובה:
מינוי אפוטרופוס לאדם הינה פעולה קיצונית השוללת בעצם את זכויות היסוד שלו, את חירותו ואף את כבודו. למעשה זוהי הדרגה האחרונה בהעברת הטיפול בענייני הקשיש למישהו מטעמו. עם זאת, לעיתים, מינוי אפוטרופוס היא הדרך היחידה להגן על אדם הזקוק לכך מבחינה רפואית או תפקודית, ומפני גרימת נזקים לעצמו ו/או לרכושו. יש חוק מאד מסודר באשר למינוי אפוטרופוס, וקביעה זו נעשית אך ורק על ידי פסק דין של בית משפט.. מוסד האפוטרופסות נועד, למעשה, בכדי למנוע מצבים בהם אנשים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם יוותרו ללא הגנה. אם אביך עדיין מסוגל לדאוג לעצמו, מסוגל לקבל החלטות רפואיות עבור עצמו ומסוגל לנהל את כספו ורכושו, אין סיבה למינוי אפוטרופוס. בכל מקרה חשוב שתדע שמינוי אפוטרופוס ייעשה רק לאחר שתינתן לבית המשפט חוות דעת של פסיכיאטר או פסיכוגריאטר המוכרת על ידי בית משפט, אשר קובעת כי אביך אינו מסוגל לדאוג לעצמו וכן המלצה של עובדת סוציאלית המכירה אותו לצורך כך.
שאלה:
אמי בת 79 והינה צלולה ומתפקדת. היא רוצה לדעת שאם יתדרדר מצבה הרפואי, לא יאריכו את חייה באופן מלאכותי. כיצד ניתן לעשות זאת?
תשובה:
אין ספק שטיפול בהורים מזדקנים מעלה את הצורך להיערך בצורה טובה במקרה בו יש הידרדרות בריאותית במצבם. יש לזה פתרון טוב והוא : ייפוי כוח רפואי, שהינו מסמך בעל תוקף משפטי המאפשר לאדם צלול לתכנן את הטיפול בבריאותו על כל היבטיו, גם במצב בו הוא כבר אינו מסוגל לנהל את ענייניו. בעצם ייפוי כוח רפואי יאפשר לאמך לדאוג שרצונותיה בכל הקשור בטיפול רפואי יישמעו במידה ויתדרדר מצבה. על יפוי הכוח חותמים בנוכחות שורה של בעלי מקצוע שביכולתם לאשר את זהות הצדדים (מייפה הכוח ומיופה הכוח)- רופא/ פסיכולוג/ עובד/ת סוציאלי/ אח/ות/ עורך-דין. רצוי שהעד הנבחר יהיה זה שמכיר את האדם לאורך זמן. אני ממליצה להכין מראש מספר עותקים לייפוי הכוח ולהפקידם אצל הרופא המטפל, קופת החולים ואצל אנשים הקרובים לאמך וכמובן אצלך.
שאלה:
אמא שלי אישה צלולה מאד. העובדת הסוציאלית בבית האבות הסיעודי בו אמי נמצאת הציעה לה לחתום על ייפוי כוח רפואי ואמא שלי קצת נבהלה. מה עלי לעשות?
תשובה:
אני מבינה שקשה לאימך לחשוב על העתיד ועל כך שאולי עלול להתדרדר מצבה הבריאותי, אין ספק שזה מעורר בקשישים רבים חששות כבדים, ואני מאחלת לאימך חיים ארוכים ובריאים. עם זאת ייפוי כוח רפואי יקנה לה את הזכות להחליט במידה ואכן יתדרדר מצבה, אלו טיפולים רפואיים תהיה מוכנה לקחת על עצמה ויותר חשוב אלו טיפולים היא אינה מסכימה להם, כגון טיפולים המאריכים את החיים ואולי עלולים לפגוע באיכות החיים. אני מציעה לדבר עם אמך, לגשת לעניין לאט ,בהדרגה ובעדינות, להראות את היתרונות בשליטה על גופה במידה וחלילה לא תהיה צלולה כפי שהיא היום. תוכלי בהחלט להיעזר בעובדת הסוציאלית בבית האבות, ואולי לשוחח על עניין זה יחדיו.