ההורים שלי » מרכז המידע » שאלות נפוצות – בית אבות סיעודי

שאלות נפוצות – בית אבות סיעודי

סיעודי

שאלה:

אבא שלי מאושפז מזה שבועיים בבית חולים בעקבות נפילה והודיעו לי כי הוא זקוק למסגרת סיעודית. איך בודקים מסגרות סיעודיות ואם יש להם רישיון?

תשובה:

בתי אבות סיעודיים מחייבים פיקוח ובקרה של משרד הבריאות ורישיונם מותנה בעמידה ומילוי כל תנאי הרישוי הנדרשים. אמות המידה הנדרשות ממוסד, במסגרת תהליך הרישוי, נועדו להבטיח את איכות הטיפול בקשיש והקפדה על מתן השגחה וטיפול מקצועי מתאים. הרישיון מוענק לבית האבות הסיעודי על ידי משרד הבריאות אשר מפרסם באתר שלו את רשימת בתי האבות הסיעודיים בעלי רישיון. בית אבות סיעודי ללא רישיון (ויש כאלה) משמעו שאינו מפוקח על ידי המשרד ועלול שלא לעמוד בסטנדרטים הנדרשים.

כדי לבחור בבית אבות סיעודי מתאים לאביך אני ממליצה ראשית לבדוק באתר משרד הבריאות את המוסדות בעלי הרישיון. כמו כן, תוכלי להסתייע ביועצי אינדקס "ההורים שלי" בבחירת המסגרת המתאימה ביותר עבור אביך וכמובן לקבל מידע מלא ועדכני על כל המסגרות הקיימות, יתרונותיהן וחסרונותיהן.

שאלה:

אבי בן 76 היה בריא לגמרי עד שאושפז לפני כשבועיים בעקבות אירוע מוחי ועומד להשתחרר מבית החולים, כנראה שיוגדר כסיעודי. מה עלי לעשות?

תשובה:

יש צורך באבחון מצבו התפקודי והבריאותי ובהתאם יש לבדוק מהי מידת העזרה לה זקוק והאם יכול לחזור לביתו או זקוק למסגרת סיעודית כגון בית אבות. לצורך כך תוכל להסתייע בעובדת הסוציאלית בבית החולים וכן בצוות הרפואי שמטפל בו כדי לקבל הערכה על מצבו ועל יכולתו לחזור ולתפקד בביתו באופן עצמאי או בסיוע של מטפלת. כדאי להתייעץ עם רופא גריאטר אשר הינו מומחה בטיפול בגיל המבוגר. כמו כן תוכל להסתייע בעובדת הסוציאלית כדי לקבל מידע על זכויותיו על פי חוק, לבדוק את זכאותו לגמלת סיעוד לסיוע בביתו או לחילופין לבדוק את זכאותו להשתתפות המדינה בהשמה במסגרת סיעודית. עוד מידע על הסיוע תוכל למצוא באתר של משרד הבריאות.

שאלה:

בעלי הינו סיעודי ושקלנו להעבירו למוסד סיעודי. איך אני יודעת אם הוא זכאי לקוד משרד הבריאות?

תשובה:

זכאות לקוד מורכבת משני חלקים:

ראשית יש צורך בסיווג והגדרת מצבו התפקודי של בעלך כ"סיעודי". תהליך זה נעשה על ידי וועדת סיווג של משרד הבריאות ולשם כך נדרש להגיש מסמכים רפואיים הכוללים דוח רפואי מהרופא בקהילה, דוח תפקודי מהאחות במרפאה (אפשר לבקש מהאחות שתגיע לביתכם לבדיקה זו בכדי לא להטריח את בעלך למרפאה) ודוח סוציאלי מהעובדת הסוציאלית שכבר מכירה את בעלך. את המסמכים יש להגיש ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריכם.

לאחר סיווגו של בעלך כ"סיעודי" יש צורך בחישוב ההשתתפות הכספית של בעלך ושל בני המשפחה הראשוניים (שלך ושל ילדיכם) במימון האשפוז. בחישוב זה לוקחים בחשבון את ההכנסות והנכסים של שניכם וכן ההכנסות השוטפות של ילדיכם הבוגרים. סך ההשתתפות של כל המשפחה במימון האשפוז נע, בהתאם לתחשיב ההשתתפות, בין 32% מגובה קצבת זקנה לזוג, ועד מלוא הסכום שמשלם משרד הבריאות למוסד הסיעודי (מלוא עלות האשפוז בפועל). אני ממליצה לפנות לרכזת לשכת הבריאות באזור מגורייך, שם ניתן לעשות סימולציה של תחשיב ההשתתפות בעלות האשפוז במוסד הסיעודי.

שאלה:

אבי הוכר כסיעודי על ידי משרד הבריאות ובחישוב הזכאות נאמר לנו שאנו צריכים לשלם דמי כניסה. האם זה חוקי? איך זה שצריך לשלם דמי כניסה כשאנו פונים לסיוע למשרד הבריאות? בפנייה ישירה לבית אבות לא צריך לשלם דמי כניסה

תשובה:

אכן סוגייה בעייתית ואני מבינה שסוגייה זו עומדת כיום בפני שינוי בעקבות פנייה בעניין זה למבקר המדינה. נכון להיום לפני האשפוז יש לשלם דמי כניסה חד-פעמיים. דמי כניסה אלה משולמים בנוסף להשתתפות העצמית הקבועה והשוטפת שנקבעה למשפחה כולה. סכום דמי הכניסה הוא כפל סכום ההשתתפות החודשית הכוללת של המתאשפז ובני משפחתו, ללא החלק שמשולם מתוך קצבאות הביטוח הלאומי של המתאשפז ובן/בת זוגו. סכום דמי הכניסה מחושב בנפרד למתאשפז ובן/בת הזוג ולילדיו הבוגרים של המתאשפז.

שאלה:

אבי הפך להיות סיעודי ואושר לי עובד זר. חברים אמרו לי שכדאי לי כבר להכניסו לבית אבות סיעודי. האם כדאי לוותר על עובד זר ולהעבירו לבית אבות?

תשובה:

אין ספק שזו שאלה שרבים מתחבטים בה. ראשית חשוב לדעת אם אביך צלול ומתקשר ואם כך, כדאי להקשיב לרצונותיו ולהתאים את הטיפול לצרכיו. להחזקת מטפל זר בבית יש יתרונות וחסרונות. היתרון הוא שמטפל זר יטפל רק באביך, וידאג לכל צרכיו הפיזיים באופן הטוב ביותר (בהנחה שבחרת מטפל איכותי) החיסרון הוא שבדרך כלל מטפל זר אינו יכול לספק לאביך סביבה חברתית ותרבותית, תעסוקה מגוונת ומפגש עם עוד אנשים, דבר העלול ליצור לאביך תחושת בדידות בתוך ביתו. כמו כן יש לקחת בחשבון שעובד זר זכאי ליום חופש, ובדרך כלל בימי ראשון ואז עול הטיפול נופל על המשפחה. בבית אבות סיעודי, יימצא אביך במסגרת המתנהלת תחת הנחיות של משרד הבריאות ושם יוכל אביך לקבל טיפול רפואי, שירותי סיעוד, חברה, תעסוקה מגוונת, שירותי פיזיותרפיה, קשר עם עו"ס, מעקב דיאטנית ועוד. עם זאת בבית אבות הוא לא יזכה לטיפול אישי אלא יהיה חלק ממצבת המאושפזים. אני ממליצה על החלטה משותפת יחד עם אביך, במידה וזה אפשרי. ובמידה ולא, נסי להעריך את צרכיו של אביך. האם חשוב לו להיות עם עוד אנשים, האם יש צורך במעקב רפואי תדיר וכו'.