כתבות ומאמרים
המעבר מהבית ומהסביבה המוכרת, לעיתים עשוי להיות מלווה בחששות מצד בני הגיל השלישי אשר עוברים את השינוי ומצד משפחתם. כאשר מגיעה העת לפנות לפתרון דיור הולם או לפתרון סיעודי מתאים, עולות שאלות רבות וחוסר הוודאות גובר, בייחוד בימינו, בהם האפשרויות רבות ומגוונות ושיקולים כגון: קרבה למשפחה, עלויות, מציאת מקום שיספק את התמיכה הסיעודית ו/או הרפואית הדרושה, רמת שירותים ומתקנים, חיי חברה, מציאת המטפל המתאים וכדומה, הם רבים ומשמעותיים. המאמרים הבאים יספקו לכם תשובות עבור חלק מהנושאים עימם תתמודדו בבואכם לחפש ולמצוא פתרונות דיור וסיעוד עבור היקרים לכם. |
![]() |
תנאי המגורים בבתי אבות סיעודיים ובתי אבות לתשושי נפש
מאחר והמגורים בבית אבות סיעודי הינו בד"כ לפרק הזמן של שארית החיים, הרי שעל בית האבות לספק את התנאים המיטביים, החל מהצרכים הפיזיים ועד לצרכים החברתיים והנפשיים. על מנת להבטיח תנאי מגורים הולמים, על בית האבות לספק שירותים רפואיים, טיפוליים, סיעודיים ושיקומיים וכן שירותי ניקיון ואוכל. מעבר לתנאי המגורים הבסיסיים הללו, בתי אבות רבים, מציעים לדיירים אפשרויות נוספות כדוגמת פעילויות חברתיות, אירועים וחוגים, על מנת לשפר את איכות החיים ולרומם מצב הרוח והתחושה הכללית – לה השפעה רבה על הבריאות.
התנאים לקבלת רישיון להפעלת בית דיור מוגן
לקבלת רישיון להפעלת בית דיור מוגן נדרשים תנאים קפדניים ומחמירים. בתי דיור מוגן מחויבים בקבלת רישיון על פי חוקי הדיור המוגן ובאמצעות הממונה עליהם.
חוק הדיור המוגן
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית של תוחלת החיים, בעולם כולו וכן במדינת ישראל. כתוצאה מכך, נוצר צורך חברתי להגן על אוכלוסיות מבוגרות, בניהן אוכלוסיות השוהות במסגרת של דיור מוגן. מדינת ישראל, אשר רואה עצמה כאחראית על כלל תושבי מדינת ישראל, מצאה לנכון, להביא לכדי הכנסת חוק, אשר מטרתו הינה להגן על אותן אוכלוסיות בני הגיל השלישי השוהות בדיור מוגן.
טיפים לעריכת הסכם בין הדייר לבין הדיור המוגן
בבואכם לעבור ולהתגורר במסגרת דיור מוגן, דעו, כי ישנה חובה לערוך מסמך התקשרות, וזאת בהתאם לחוק. יחד עם זאת, חשוב מאוד כי ההסכם יכלול מספר נתונים חשובים במיוחד, על מנת להבטיח את מלוא זכויותיכם, הן מבחינה כספית והן מבחינה סוציאלית. לפניכם מספר טיפים מועילים בטרם תיגשו לחתום על הסכם זה.
זכויות הדייר בדיור המוגן
לכל הדיירים החיים במסגרת של דיור מוגן יש זכויות, חלקן זכויות אשר מופיעות בחוזה, וחלקן, זכויות שהן במסגרת החוק. כאשר אתם, או בן משפחה, מתכנן לעבור להתגורר במסגרת של דיור מוגן, חשוב לבדוק ולדעת מהן הזכויות להן אתם זכאים.
ההבדל בין בית אבות סיעודי למחלקה סיעודית בדיור מוגן
בית דיור מוגן שקיימות בו למעלה מ-200 דירות, מחויב להקים בו מחלקה סיעודית עבור חולים סיעודיים, כולל דיירים שהפכו לכאלה במהלך שהותם בבית הדיור המוגן. מחלקה סיעודית מבטיחה לדיירים המוגדרים סיעודיים, המשך טיפול מקצועי, לפיכך ישנם הבדלים בין מחלקה סיעודית בדיור המוגן לבין בית אבות המוגדר סיעודי או שיש בו מחלקה סיעודית.
האם ניתן לפנות דייר מדירתו בדיור המוגן?
האם ניתן לפנות דייר מדירתו בדיור המוגן? פינוי של דייר מיחידת הדיור שלו במסגרת הדיור המוגן עלולה בהחלט להמית אסון, גם על הדייר עצמו וגם על בני משפחתו. מתוך כך, קובע חוק הדיור המוגן, כי אין אפשרות לפנות דייר ממסגרת הדיור שלו בדיור המוגן, אלא באם נעשתה הפרה של החוזה, או שלא ניתן להמשיך ולאפשר לדייר להתגורר בדיור המוגן בשל מצבו הבריאותי.
הלנת מטפל בדיור המוגן
הלנת מטפל בדיור המוגן הזכות למטפל אישי הינה זכות העומדת לכל אזרח קשיש ואינה משתנה עם כניסת האזרח לבית דיור מוגן. זכות זו, מעוגנת, בנוסף, גם בחוק הדיור המוגן התשע"ב-2012. סעיף 33 לחוק, מעגן את זכותו של דייר להלין בדירתו מטפל אישי. בעבר היו בתי דיור מוגן שלא אפשרו לדייר הזקוק למטפל אישי להלינו בדירתו ולכן קבע המחוקק כי אין עוררין על זכותו זו של דייר.
מהו קוד משרד הבריאות?
בניגוד לאשפוז רגיל בבתי חולים, אשפוז סיעודי אינו נכלל בסל הבריאות הממומן על ידי הממשלה. כדי לבחון את הזכאות לקבלת אשפוז סיעודי, יש צורך להגיש בקשה מסודרת למשרד הבריאות, הליך זה קובע האם זכאים החולה ומשפחתו לסיוע כלכלי במימון בית אבות סיעודי או בית אבות לתשושי נפש, ובאיזה היקף.
חיי החברה בבתי האבות
על התרומה של חיי החברה בבתי האבות לבריאותו הפיזית והנפשית של בן גיל הזהב: רבים מבני גיל הזהב שעוברים להתגורר בבית אבות הם עצמאיים לחלוטין, ולא זקוקים לכל עזרה בתפקוד היומיומי. למרות זאת, הם בוחרים לעזוב את ביתם ואת הקהילה בה חיו במשך שנים, על מנת לעבור לגור בסביבה עשירה יותר מבחינה חברתית, שבה ירגישו פחות לבד ושבמסגרתה יוכלו לתקשר עם בני גילם. כמה מילים על חיי החברה בבתי האבות, שהופכים אותם לפתרון מגורים אטרקטיבי עבור בני הגיל השלישי, במאמר שלפניכם.