קשיים במעבר לבית אבות

מדוע המעבר לבית אבות עשוי להיות מטלטל רגשית עבור בן גיל הזהב?

שינויים בחיים ככלל, מצריכים מאתנו פרק זמן להסתגל למציאות חדשה, על אחת כמה וכמה כאשר השינויים מתרחשים בגילאים מבוגרים יותר. המעבר לבית אבות הוא שינוי משמעותי בחייהם של בני הגיל השלישי, המאלץ אותם קודם כל להיפרד מסביבתם המוכרת ומסביבת המגורים בה חיו במשך שנים רבות. פרידה, כך הוכח זה מכבר במחקרים פסיכולוגיים, מצריכה מהאדם משאבים נפשיים רבים, ויש הטוענים שהיא מעוררת תחושות ורגשות הזהים לאלו המתעוררים בעקבות אבל.

בנוסף לעזיבת סביבת המגורים המוכרת, על בן הגיל השלישי המעתיק מגוריו אל בית אבות סיעודי או אל בית אבות לתשושים להיקלט בסביבה חדשה, שהכל בה, החל ממרחב המגורים האישי שלו ועד לאנשים הסובבים אותו, הוא חדש ולא מוכר. כך למעשה, צריך בן הגיל השלישי להתרגל לפרצופים חדשים של חבריו החדשים, לבית האבות, אל הצוות המטפל ולהתמקם בחלל מגורים שונה מזה בו חי עד כה, כל זאת בתקופה שבה גופו עובר שינויים רבים, שיכולותיו התפקודיות עלולות להתדרדר ושבמהלכה שאלות רבות הנוגעות למשמעות החיים ולקרבה אל המוות מעסיקות אותו ללא הרף.

מבוגרים רבים בתקופת הגיל השלישי מתחבטים בדילמות ובסוגיות הקשורות לתקופה זו בחייהם, ופעמים רבות הם חשים לבד נוכח חוסר היכולת לשתף גם את הקרובים להם ביותר בלבטים הללו. כאשר בנוסף לתחושות הפנימיות הללו נדרש גם בן הגיל השלישי לחוות שינויים חיצוניים בשגרת חייו, הרי שמדובר בטלטלה משמעותית שדורשת זמן הסתגלות למצב החדש.

כיצד ניתן להקל על בן גיל הזהב ולסייע לו להתמודד עם הקשיים מבחינה רגשית?

על מנת לסייע לבן המשפחה היקר לעבור את התקופה הקשה ולהתרגל לאורח החיים החדש, כדאי קודם כל לעטוף אותו באהבה ולשמש עבורו אוזן קשבת. בסופו של דבר, בני המשפחה הם הסביבה הקרובה והבטוחה ביותר עבור בן גיל הזהב וככל שיקיפו אותו וישהו במחיצתו, כך הוא עשוי להרגיש מוגן ויציב יותר. זאת ועוד, רצוי לעודד את המבוגר העובר את תהליך השינוי המתואר לשתף ולדבר על קשייו.

ככל שהוא יחוש נוח יותר לשוחח, לדבר ולשתף, כך הוא יוכל "להתרוקן", לשחרר רגשות קשים ואף להיטיב עם גופו מבחינה פיזית, שהרי הצטברות רגשות בלתי מעובדים עלולה להוביל ליצירת חסימות אנרגיה בגוף, העלולות להתפתח לכדי מחלה פיזית. אם אתם מרגישים שאינכם מסוגלים לדובב את יקירכם ואם אינכם יכולים לשמש עבורו אוזן קשבת, תוכלו להפנותו לפסיכולוג, שיש לו הניסיון והכלים לטפל בבני גיל הזהב ושיכול להוות עבורו מקור תמיכה נפשית.

קיימים כיום אנשי מקצוע רבים שמתמחים בטיפול בבני גיל הזהב, כך שמציאת הפסיכולוג או העובד הסוציאלי המתאים, לא אמורה להיות משימה קשה. כדאי לקחת בחשבון, כי בתי אבות ובפרט בתי אבות סיעודיים מעסיקים מטפלים שיכולים לספק את אותו סיוע רגשי הדרוש לבן גיל הזהב הנמצא בתקופת מעבר, וייתכן אף שקיום המפגש הטיפולי דווקא במרחב המגורים החדש של בן המשפחה היקר יכולה לתרום לו אף יותר, ולאפשר לו להפיק את המירב מהטיפול.