הזדקנותאך השנים נתנו את אותותיהן ולאט לאט הגוף שלהם התחיל להזדקן. פעם הם היו חזקים, היום הם מרגישים חלשים. פעם הם היו הולכים ברגל לכל מקום, היום, כמה דקות של הליכה כבר מתישות אותם. פעם הם עבדו עבודת כפיים במשך שעות ארוכות, היום הם צריכים שהמטפלת תבשל עבורם, לכן זה מובן שהם מרגישים שקשה להם. בנוסף להבדל בין המצב שהיה פעם לבין המצב היום, מתווספות גם מחלות כמו לחץ דם, סכרת, כולסטרול ועוד כל מיני דברים שמכריחים אותם לשים לב לכל מה שהם אוכלים, ומאלצים אותם לקחת תרופות בשפע.

ואז מגיע השלב הכי קשה: מעבר לכך שהגוף מתחיל לבגוד בהם ולעיתים גם הזיכרון, המחלות מתרבות וההרגשה הכללית לא טובה, הם פתאום לא מצליחים לתפקד לבד וצריכים לעבור לגור בדיור מוגן או בבית אבות. רבים מבני גיל הזהב חווים את הפרידה מהבית שלהם בצורה מאוד קשה, ואינם מעוניינים לעבור לדיור מוגן או בית אבות בו יטפלו בהם, והם ירגישו עוד יותר נזקקים וחסרי יכולת. גם לילדים שלהם לא קל לראות את ההורים מזדקנים ונפרדים מבית הילדות.

גם אם הם בטוחים שהם עושים את ההחלטה הנכונה עבור ההורים שלהם (אם ההורה לא מסוגל להחליט או לתפקד בעצמו) או בין אם הם משכנעים את ההורים שלהם שזו הדרך. גם הנכדים לעיתים נרתעים לבוא לבקר את סבא ואת סבתא בבית האבות ואינם מרגישים בנוח עם שאר הקשישים שנמצאים שם, הנכדים לא מרגישים שזה בית, וממעיטים בביקורים, גורם שלעיתים משאיר את בני הגיל השלישי לבד. אל תוותרו על הביקור אצל היקרים שלכם בבית אבות או בדיוק מוגן, עשו זאת כמה שרק אפשר. הדבר יעשה להם וגם לכם טוב. וזה לא קשה בכלל לשפר להם את מצב הרוח.

עשרה דברים פשוטים שאתם יכולים לעשות עבור היקרים שלכם בני גיל הזהב:

1. להקשיב, להכיל, לחבק.

2. להתעניין יותר בעבר שלהם, אנשים מאוד אוהבים לספר על עצמם. חשוב מאוד שנשאל ונקשיב באמת לתשובה.

3. להציע פתרונות הגיוניים המתאימים להם וגם לעזור להם באותם פתרונות. לדוגמא "אם כואבת לך הברך, ניסית לעשות פעילות גופנית לחיזוק הרגל? או הלכת לאורתופד? " ובפועל למצוא עבורו פעילות מתאימה או לקבוע עבורו תור לאורתופד.

4. להציע עזרה אמיתית כמו למשל: "אני אלך עבורך לסופר" או "אני אבשל ואביא לך".

5. להעריך את מי שהם ולציין בפניהם עד כמה אנחנו שמחים שיש לנו אותם. כל אדם בכל גיל רוצה לדעת שהוא אהוב, אז אל תחסכו! תגידו להם "אני אוהב אותך!".

6. לגרום להם להרגיש שאנחנו רוצים וצריכים אותם בחיינו (ובטח לא לגרום להם להרגיש שהם נטל) לדוגמא: "אני אשמח שתלמדי אותי את המתכון של הקציצות שלך, את עושה אותן הכי טוב. אני אשמח לבוא לקחת אותך אלינו כדי שתהיי יותר עם הנכדים."

7. להיות רגישים למצב שלהם. לא תמיד מסיבת יום הולדת ענקית והמולה גדולה של ילדים מתאימה לאדם מבוגר. אפשר לחגוג אתו ציוני דרך משמעותיים של הנכדים בשקט בנוכחות המשפחה המצומצמת. כמו כן להתחשב בהם בבחירת המקום לחגיגות, מסעדות וכדומה.

8. לגרום להם להרגיש שהם יכולים לעשות דברים בכוחות עצמם. נכון שנהוג להציע עזרה והם באמת צריכים עזרה, אך לפעמים הם רוצים לעשות בעצמם, תאפשרו להם כל עוד זה לא מסכן אותם. זה חשוב גם עבור הערך העצמי שלהם והידיעה שהם עדיין עצמאיים ותורמים, וגם עבור הבריאות הפיזית שלהם. ככל שהם יותר פעילים הם שומרים יותר על הבריאות.

9. היו ערניים למצבם הבריאותי. לא צריך כל הזמן לשאול איך הם מרגישים? כי התשובה לא תמיד חיובית . אבל תמיד לשים לב. אם לדוגמא הזיכרון שלהם נחלש, שחקו איתם משחקי זיכרון, בקשו מהם שיספרו לכם על העבר ועקבו שהמצב לא מתדרדר וצריך מעקב או טיפול רפואי. היו אתם ערניים לשינויים במצב בריאותי.

10. תצחקו על המצב, הצחוק טוב לבריאות, זה כבר ידוע, ואם המצב לא כל כך טוב ואין לכם דרך לשפר אותו אז תמיד אפשר לצחוק עליו ואז לפחות שיפרתם את מצב הרוח.

הכותבת:

רקפת בקה מוזס – מומחית בכושר ושיפור איכות חיים לגיל השלישי ובעלת ׳מתנה לחיים׳ כושר אישי לגיל השלישי.