אלצהיימר

שאלה:

אבי בן 82 נבדק אצל פסיכוגריאטר שקבע שהוא "תשוש נפש". האם זה אומר שאבא שלי חולה נפש?

תשובה:

"תשוש נפש" הוא לא שם של מחלה פיזיולוגית וגם לא של מחלת נפש, זוהי הגדרה כללית של מצבים שונים המאופיינים בבעיות תפקודיות רחבות היקף בעקבות מחלת הדמנציה. אדם אשר הוגדר כ"תשוש נפש" הוא אדם הסובל מירידה בתפקוד הקוגניטיבי ולא בתפקוד הגוף. הדגש בהגדרה הוא על המצב הקוגניטיבי, כאשר מבחינה תפקודית האדם יכול להיות אפילו עצמאי לגמרי וללא בעיה פיזית מיוחדת. הירידה באה לידי ביטוי בבעיות בזיכרון, קושי בהתמצאות בזמן ובמקום, ועיקר מירידה בכושר השיפוט במצבים בחיי היום יום אשר עלולים לסכן אותו.

שאלה:

אבי בן 70 ולאחרונה אני שמה לב שהוא שוכח דברים. איך אפשר לדעת אם יש לו אלצהיימר?

תשובה:

זקנה אינה מחלה אלא מצב פיזיולוגי כשם שהריון אינו מחלה. בזקנה יש ירידה בתפקודי הגוף כמו גם בתפקוד הקוגניטיבי, עם זאת כדאי לדעת כי דמנציה הינה תסמונת המתבטאת בירידה הדרגתית בתהליכים הקוגניטיביים של המוח, בשל מחלה אורגנית של המוח. התסמינים שלה כוללים ליקויים ברמות שונות בזיכרון, ירידה בכושר ההתמצאות, ואף שינויים התנהגותיים ואישיותיים של האדם אשר עלולים להשפיע על תפקוד יומיומי. התסמונת מאפיינת קבוצה של מחלות רבות, כאשר הנפוצה מבניהן הינה מחלת האלצהיימר. מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה ולהתייעץ עם רופא גריאטר לצורך בדיקה ואבחון וקבלת טיפול מתאים. יש חשיבות רבה לאבחון המוקדם ולקבלת טיפול אשר מסייע בהאטת הירידה הקוגניטיבית.

שאלה:

אמי אובחנה לפני כשנה כחולת אלצהיימר בשלבים התחלתיים. האם המחלה ניתנת לריפוי?

תשובה:

לצערי עדיין אין ריפוי למחלה אבל יחד עם זאת קיימים טיפולים הממתנים את תופעות המחלה ומעכבים את התפתחותה. חשוב לדעת כי כיום לא ניתן לעצור את התדרדרות המחלה. עם זאת קיימים טיפולים המותאמים לחומרת המחלה. אני מבינה שאמך נמצאת בדרגת חומרה קלה של המחלה ובשלב זה הטיפול המומלץ הוא בתרופות מקבוצת "מעכבי האנזים אצטילכולין אסטראז", שפועלות להאטה וייצוב של  התדרדרות המחלה ובעיקר להאט את הירידה בתפקוד הקוגניטיבי ובתפקודי היום יום. חלק מהתרופות נמצאות בסל התרופות הניתן כיום על ידי קופות החולים וכדאי מאד להתייעץ עם רופא גריאטר להתאמת טיפול אופטימלי. חשוב מאד להתייחס לפן ההתנהגותי אשר הופך להיות משמעותי ביותר עם התפתחות המחלה ולקבל מהרופא המלצות מתאימות להתערבויות התנהגותיות.

שאלה:

אבא שלי תשוש נפש אבל הוא עצמאי לגמרי. אני חוששת להשאירו בבית לבד. מה ניתן לעשות?

תשובה:

את צודקת מאד כשאת חוששת. אם אביך אובחן כתשוש נפש חשוב לדעת כי יכולת השיפוט שלו נפגעה וכי הוא עלול לפגוע בעצמו או בסביבתו שלא במתכוון, אלא כתוצאה ממחלתו. לכן חשוב ביותר לא להשאירו לבד. עומדות בפנייך שתי אפשרויות: אפשרות אחת היא להמשיך את שהותו בביתו עם השגחה מלאה. ניתן לעשות זאת על ידי הבאת מטפל זר לביתו של אביך. יש לקחת בחשבון שמטפלים זרים זכאים ליום מנוחה ואז ההשגחה והטיפול באביך תהיה באחריותך. אפשרות נוספת היא העברתו למוסד גריאטרי  לתשושי נפש המתמחה בטיפול בתשושי נפש וערוך להשגחה מלאה. אין ספק שמעבר כזה אינו פשוט אך הוא נותן פתרון מקיף ומלא. ההחלטה תלויה מאד במצבו התפקודי והרפואי של אביך. אם לא ניתן לאפשר לו תנאי טיפול מתאימים בבית, כדאי לשקול להעבירו למוסד מתאים. מציעה לך עוד להתייעץ עם גריאטר ועובדת סוציאלית. אם החלטת לבחור במוסד גריאטרי לתשושי נפש, חשוב לבחור מוסד שיש לו רשיון מטעם משרד הבריאות, המבטיח טיפול נאות ופיקוח מטעם משרד הבריאות.

לרשימת בתי החולים הגריאטריים עם מחלקות לתשושי נפש שהם ברישוי ובפיקוח משרד הבריאות, תוכלי למצוא באתר משרד הבריאות.

שאלה:

אבי בן 88 מתגורר בבית יחד עם אמי. הוא חולה אלצהיימר ומהמחלה ממציא כל מיני דברים כמו שחייב כספים ושרודפים אחריו. כשזה קורה ממש לא ניתן לשכנע אותו שזה לא באמת כך. איך אפשר להתמודד

עם זה?

תשובה:

מחלת האלצהיימר היא מחלה קשה אשר חלק מתסמיניה הם שינויים במצב הרוח ובאישיות. חולים באלצהיימר עלולים להפוך למבולבלים, חשדניים, מדוכאים, מפוחדים, עצבניים ואף תוקפניים. המצבים הללו מחמירים בעיקר בסיטואציות בהם הסביבה לא מוכרת להם, לכן כדאי לשמור על סביבה מוכרת וסדר יום אשר יעזרו לאביך לחוש בטוח. כמו כן כדאי להיות במעקב של פסיכוגריאטר ולעדכנו במקרים של התדרדרות המחלה. כמו כן, חשוב לדעת שכאשר אביך נכנס למצבים כדוגמת המצב שתיארת, ניתן לסייע לו בשיטת התיקוף. זהו כלי טיפולי בו לא מנסים להוכיח את החולה ולשכנע אותו שהוא אינו מציאותי, או טועה, אלא מוצאים פתרונות אשר יניחו את דעתו מתוך הסיטואציה הלא מציאותית בה נמצא. חשוב לדעת כי כשאביך "ממציא" סיטואציות, הוא חי אותן באופן אמיתי, הוא עלול להרגיש פחד גדול שהוא נרדף, בשל חובות כספיים וזקוק להגנה. לכן הסיוע חייב לבוא מתוך העולם הדמיוני בו נמצא, כך שירגיע אותו. אם תאמר לו שאתה הולך לשלם את כל הכספים שחייב, תוך שימוש באלמנטים אופרטיביים כמו ניהול שיחת טלפון דמיונית עם "בעל החוב" והסדרת התשלום בנוכחותו של אביך. ברגע שיחוש כי מקבל סיוע "אמיתי" לבעיה עמה מתמודד, יחוש הקלה. בהצלחה!