למה בית אבות

שאלה:

אבי עבר להתגורר בבית אבות ונאמר לי שאבי לא יוכל להמשיך לקבל מטפלת מביטוח לאומי בבית אבות, גם כשמשלמים עבור השהייה בו?

תשובה:

אכן כך. גמלת סיעוד נועדה לקשישים אשר חיים בקהילה כדי לאפשר להם להישאר בביתם זמן רב ככל שאפשר. קשישים בבית אבות מקבלים את כל אשר נחוץ להם כמו ארוחות לאורך כל היום, שירותי כביסה, ניקיון, סיוע ברחצה ו/או הלבשה וכו', כך שאינם זקוקים יותר למטפלת.

שאלה:

אבי מאושפז בבית אבות סיעודי ובזמן האחרון מתלונן שיש מטפל שמתנכל לו. אני חושש לדווח כדי שלא יתנקמו באבי. מה לעשות?

תשובה:

אתה מעלה כאן נקודה מאד חמורה וחשוב מאד להתייחס אליה! חשוב שתדע כי דיירי בית אבות סיעודי מוגדרים על פי חוק כ"אוכלוסייה חסרת ישע" והחוק מאד תקיף בעניין. בכל מקרה של  חשד להתעללות בקשישים, החוק מחייב לפנות לעובד סוציאלי על פי חוק (פקיד סעד) לחוק ההגנה על חוסים במחלקה לשירותים חברתיים, או להגיש תלונה במשטרה.

מציעה לך לפנות לעובדת הסוציאלית בבית האבות ולספר לה על המקרה. זוהי חובתה לבדוק, לחקור את העניין וכמובן להעלותו בוועדה למניעת התעללות אשר חייבת להתקיים על פי הנהלים של משרד הבריאות. כמו כן כאמור קיימת חובת דיווח לפקידת סעד ו/או למשטרה על פי שיקול דעתה של העובדת הסוציאלית. חשוב לדעת שמשרד הבריאות מחייב את הצוותים הרפואיים והפרא רפואיים לערנות ודיווח במקרים של חשד להתעללות.

שאלה:

אמי מאושפזת בבית חולים לאחר אירוע מוחי וצריכה לעבור למוסד שיקומי.  איך נעשית ההעברה? האם אני צריך לקחת אותה למוסד השיקומי?

תשובה:

אם ההחלטה על העברתה של אמך למוסד שיקום נעשתה בתיאום ובאישור קופת החולים בה היא מבוטחת, וסביר להניח שכך, משום שזו זכותה של אמך על פי חוק לשיקום, היא זכאית למימון ההעברה על ידי קופת החולים. למימוש זכות זו עליך לפנות לקופת החולים בה היא מבוטחת ולהסדיר זאת.

שאלה:

אמי מאושפזת בבית חולים סיעודי ונזקקה לאמבולנס לצורך ניתוח בבית חולים. אמי היא ניצולת שואה האם היא זכאית למימון ההסעה באמבולנס?

תשובה:

ניצולי שואה אכן זכאים למימון/החזר הוצאות נסיעה באמבולנס בתנאי שההעברה באמבולנס לבית החולים הינה הסעת חירום בלבד ולא לצורכי העברה או ניתוח מתוכנן. אם הסעתה הייתה מתוך מצב חירום תוכל להגיש בקשה לקרן לסיוע לניצולי שואה.

עוד פרטים תוכל למצוא באתר של מד"א

שאלה:

אימא שלי עברה לגור  בבית אבות, לפני כשבוע. כשהייתה בבית נהגה לקחת תרופות בעצמה. בבית האבות עומדים על כך שתקבל את התרופות על ידי האחות. מי אחראי על נטילת התרופות והאם אפשרי שאמי תמשיך לקחת את התרופות בעצמה?

תשובה:

האחריות על קביעת התרופות מוטלת על הרופא המטפל באמך. בבית אבות בדרך כלל  הצוות הסיעודי (אחיות) מגישות  את התרופות לקשישים. עם זאת , אם אמך הינה אישה עצמאית ,צלולה ובעלת שיפוט תקין, היא יכולה לבקש ליטול את תרופותיה בעצמה. במידה ונתקלת בבעיה תוכלו תמיד  להיעזר בעובדת הסוציאלית בבית האבות כדי לעמוד על זכותה של אמך לעצמאותה.

שאלה:

אמי מתגוררת היום בביתה ויש לה מטפלת קבועה שמגיעה 5 פעמים בשבוע ועוזרת לה מזה שנתיים. הקשר ביניהן מאד טוב ואימא שלי מאד אוהבת אותה. אני שוקלת להעביר את אמי לבית אבות. האם המטפלת תוכל להישאר עם אימא שלי גם כשהיא בבית אבות?.

תשובה:

בית אבות בשונה מדיור מוגן מיועד לקשישים אשר זקוקים לעזרה ו/או השגחה מסיבות רפואיות, תפקודיות או סוציאליות ובשל כך אינם יכולים להמשיך לגור בביתם בקהילה. ולכן בבית האבות הדיירים מקבלים שירות מלא הכולל ארוחות מלאות , ניקיון, טיפול רפואי וסיעודי וכו'. בבית האבות אימך לא תזדקק למטפלת יותר ותוכל לקבל את כל הסיוע לו היא זקוקה במסגרת בית האבות. לכן גם לא תוכל להישאר עם המטפלת שלה.

שאלה:

אבי בן 79 עם 22  שעות שבועיות  מביטוח לאומי ונראה לי שזקוק לעזרה נוספת אבל הוא לא מעוניין שיגור אצלו מטפל. שמעתי שאפשר לקבל סיוע של משרד הבריאות. באיזה אופן אפשר לקבלו?

תשובה:

סיוע ממשרד הבריאות ניתן לקבל כשמדובר בקשישים אשר תפקודם אינו מאפשר את שהייתם בבית ובתנאי שהוכרו בסטטוס "סיעודי"  או "תשושי נפש". אם מצבו של אביך אינו מאפשר יותר את שהותו בבית והא זקוק לסיוע רב כדאי לשקול  מעבר זה.

סטטוס "סיעודי" – קשישים  שאינם ניידים (מרותקים לכיסא גלגלים)  וזקוקים לעזרה בכל פעולות היום יום.

סטטוס "תשוש נפש" – קשישים אשר סובלים ממחלות דמנציה למיניהן , וזקוקים להשגחה 24 שעות ביממה,

הסיוע ניתן  באמצעות השתתפות בעלות אחזקת הקשיש במסגרת מוסדית אשר בפיקוח משרד הבריאות. לצורך הגדרתו בסטטוס זה יש צורך בפנייה למשרד הבריאות, אשר נעשית בדרך כלל בסיוע העובדת הסוציאלית שבאזור מגורי אביך, שסביר להניח שמכירה אותו. עם קביעת משרד הבריאות שאביך בסטטוס סיעודי, תוכל לבדוק את מידת הזכאות לסיוע באמצעות לשכת הבריאות באזור מגוריו של אביך.

שאלה:

אבי בן 79 וגר בבית לבד. חשוב לי לדעת מהם המצבים שבהם כדאי לשקול מעבר לבית אבות?

תשובה:

יש מספר מצבים בהם כדאי לשקול מעבר לבית אבות:

–  כאשר יש ירידה תפקודית, אם אתה שם לב שאביך זקוק לעזרה בפעילויות היומיום, מתקשה לנהל את ביתו באופן עצמאי או כאשר אתה שם לב שרמת התפקוד האישי ירודה כגון ההיגיינה האישית דבר המעיד על קושי בשליטה על הסוגרים ו/או קושי להתקלח באופן עצמאי.

– מצב נוסף בו כדאי לשקול מעבר לבית אבות הוא כאשר יש ירידה קוגניטיבית: אם אתה שם לב שאביך אינו מתמצא בסביבתו, שוכח מטלות בסיסיות שעליו לעשות, הולך לאיבוד או שאינו מזהה פריטים ואנשים בסביבתו. זהו מצב אשר מסכן אותו וכדאי מאד לשקול מעבר אל בית אבות לתשושי נפש.

– מצב נוסף שבו כדאי לשקול מעבר לבית אבות הוא תחושת בדידות שמהווה גורם משמעותי בדיכאון אצל קשישים. אם אביך חש בדידות ומחפש חברה כדאי מאד לשקול מעבר לבית אבות.

– וכמובן מצב בריאותי המסכן חיים כגון התקפים בלתי צפויים או נפילות חוזרות שהינן מסכנות קשישים, או מחלות קשות המחייבות טיפול אינטנסיבי ו/או דורשות אשפוזים תכופים, כדאי לשקול מעבר לבית אבות.

שאלה:

שני הוריי סיעודיים ואושפזו לפני כחודש בבית אבות סיעודי. מאד קשה להם וגם לי. אני מפסידה ימי עבודה ולא מספיקה להיות עם המשפחה שלי. איך מתמודדים?

תשובה:

אין ספק שזהו משבר קשה מאד, ההורים שלך , אלו שגידלו אותך והיו עבורך הדמויות החזקות הופכים להיות תלויים בך לחלוטין. זוהי סיטואציה קשה אשר מחייבת היערכות והתגייסות למצב החדש. הפיכתם של הורייך לסיעודיים והמעמסה הפיזית והנפשית יוצרת תקופת משבר אשר טומנת בחובה צורך להסתגל למצב החדש. לעיתים רבות מצב סיעודי של הורה יוצר מתח וריבים בין אחים בעיקר על חלוקת הנטל, הדרך הטובה ביותר להתגבר על המצב היא לייצר מנוף חיובי וליצור סיטואציה מגבשת, לנסות לעזור האחד לשני, לתמוך אחד בשני, להעריך את המאמצים האחד של השני ולהבין שהוויכוחים נובעים מהלחץ והחרדה. כמו כן חשוב לדעת כי על פי חוק הנך זכאית לזקוף על חשבון ימי המחלה שלך עד 6 ימי היעדרות בשנה בשל מחלת הורייך.

שאלה:

אמי מתגוררת בבית אבות, עברה לפני כשבועיים אירוע מוחי ותפקודה הורע. הצוות הרפואי מליץ על שיקום. אמי רוצה לחזור לבית האבות שם מרגישה הכי טוב. האם כדאי להחזירה לבית האבות או להעבירה למוסד שיקום?

תשובה:

שיקום הוא שלב טיפול חשוב בתהליך ריפוי מתמשך, שמטרתו לשפר תפקוד מוטורי, קוגניטיבי וחברתי שנפגעו על ידי האירוע המוחי שעברה אמך, מתוך מטרה להחזיר או להגדיל ככל שניתן את יכולת העצמאות האישית שלה ולהקטין את תלותה בזולת לקראת חזרתה לבית האבות. תהליך השיקום ייתן לאמך כלים ותקווה כדי לחזור לתפקוד מרבי. בית אבות אינו מוסד שיקומי ולכן אין לו את המשאבים הנדרשים כדי לסייע לאמך השיג שיפור תפקודי. לכן אני ממליצה מאד לנצל את זכות השיקום ככל שניתן ולהבטיח את מקומה חזרה לבית האבות בתפקוד מרבי. חשוב לדעת כי היעדר שיקום עלול לגרום לכך שאדם, שתפקודו נפגע, יזדקק לעזרה סיעודית בפעולות היום-יום, לעיתים עד כדי מעבר לאשפוז במחלקה סיעודית.

שאלה:

אבי נפל לפני כשבועיים ושבר את עצם הירך. הוא מאושפז בבית חולים לאחר ניתוח. נאמר לי שהוא זכאי לשיקום. איך אני מברר את העניין ומי אחראי לזה?

תשובה:

אין ספק ששבר בעצם הירך בגיל המבוגר עלול להוביל להתדרדרות בתפקוד ולכן החזרתו של אביך להחלמה ולתפקוד תקין זהו תהליך חשוב ואף קריטי. מטרת השיקום היא להחזיר לאביך את עצמאותו באמצעות כלים שיעזרו לו בהתמודדות עם המוגבלות, וישפרו את תפקודו. לכן השיקום בגיל המבוגר הוא זכות המעוגנת בחוק ביטוח בריאות ממלכתי והוא באחריות קופת החולים. חשוב לדעת שהעדר שיקום עלול לגרום לאיבוד עצמאותו של אביך ולכך שיזדקק לעזרה סיעודית בפעולות היום-יום, או גם לאשפוז ממושך במחלקה סיעודית. לכן חשוב כל כך שתעמוד על זכותו של אביך לשיקום. תוכל להתייעץ עם העובדת הסוציאלית במחלקה בה מאושפז אביך כדי לקבל את רשימת בתי החולים השיקומיים המשתייכים לקופת החולים של אביך.

שאלה:

אבי מאושפז כ-4 שנים בבית אבות סיעודי ולאחרונה אובחן עם פצע לחץ. נאמר לי שצריך להעביר אותו למחלקה סיעודית מורכבת. מה זה סיעודי מורכב ומה ההבדל בין סיעודי לסיעודי מורכב?

תשובה:

חולה סיעודי מורכב הוא אדם שחלה ירידה קשה וקבועה בתפקודו ושמצבו הבריאותי הייחודי מחייב טיפול וניטור מיוחד נוסף על הצורך בעזרה מלאה בביצוע פעולות בסיסיות אצל החולה הסיעודי הרגיל. מדובר בחולים שרופא במחלקה הסיעודית קבע כי הם חייבים השגחה וטיפול רפואי במחלקות אשפוז סיעודי מורכב. מחלקות סיעודיות מטפלות בפצעי לחץ  עד דרגה 2. אם לאביך פצע לחץ בדרגה 3 ומעלה, על פי הנחיות משרד הבריאות, יש צורך בהעברתו לטיפול סיעודי מורכב כדי לטפל בפצע שעלול לסכן אותו. עוד מועברים לטיפול סיעודי מורכב חולים עם בעיות נשימתיות קשות, או כאשר יש צורך בטיפול תוך-ורידי מתמשך, חולים במחלה במצב סופני, חולי דיאליזה וכדומה.

שאלה:

אמי בת 75, אישה שהייתה עד לא מזמן פעילה מאד. היא מתגוררת בקומה שלישית ללא מעלית. לאחרונה קשה לה לעלות במדרגות לביתה והיא ממעיטה לצאת. מה ניתן לעשות?

תשובה:

ללא ספק זהו מצב מתסכל מאד לאשה שהייתה פעילה ובשל הקושי לטפס עד לקומה השלישית נאלצת להישאר בבית ולחוש מנותקת מהעולם. לפני הכול כדאי לבדוק עם ועד הדיירים בבניין ובשיתוף פעולה עם אימך, אם ניתן לבנות מעלית בבניין, כך שיתאפשר לאמך להמשיך לצאת, לפגוש חברים ולעסוק בכל עיסוקיה הקודמים. כמו כן אני חושבת שזה הזמן לשוחח עם אימך ולבדוק מה הן ציפיותיה במצב החדש שנוצר ובהתאם לפעול. ניתן להציע לאימא להיפגש עם העובדת הסוציאלית יחד איתך, בביתה ולשמוע ממנה על האפשרויות העומדות בפניה וכיצד ניתן לשפר את איכות חייה, האם היא מתקשה בפעולות יומיום נוספות וזקוקה לעזרה נוספת. כדאי לבדוק עימה מה הן ציפיותיה באשר למעבר לבית אבות ומה יכולותיה הכלכליות. תוכל גם להתייעץ עם הצוות המקצועי של אינדקס הורים שלי.

שאלה:

אבי בן 89 ולאחרונה נמצא בחוסר שקט, מסתובב כל הלילה בבית ואינו מצליח להירדם וגם מעיר את אמא שלי. אמי אינה מצליחה להתמודד איתו ומבקשת ממני לבוא לעזור לה לטפל בו. מה אפשר לעשות?

תשובה:

שינויים במבנה הפנימי של השינה מהווים מרכיב מרכזי בתהליך ההזדקנות. לצערי כ- 45% מאוכלוסיית הקשישים סובלים מהפרעות שינה, וכ- 35% מאוכלוסיית הקשישים משתמשת באופן קבוע בתרופות לשינה. אין ספק שזהו מצב קשה מאד גם לאימך וגם לך. חשוב לדעת כי יש מחלות רקע בגיל השלישי אשר תורמות להפרעות השינה או אף מהוות את הגורם להן. מאידך הפרעות השינה כשלעצמן תורמות לתחלואה ולאיכות חיים ירודה ולכן חשוב מאד לטפל בהפרעות השינה ולבדוק מה מקורן. ממליצה לך להתייעץ עם רופא המשפחה ואף להיעזר בפסיכוגריאטר כדי לבדוק מהן הסיבות לאי השקט ולקבל את הטיפול המתאים.

שאלה:

אני מתגוררת במרכז הארץ בשכנות לאשה זקנה שאין לה ילדים ומשפחה ואני חשה לאחרונה שהיא עצובה, מזניחה את עצמה ואת ביתה שבעבר היה תמיד נקי ומסודר. למי לפנות ומה כדאי לעשות?

תשובה:

יש לא מעט קשישים עריריים אשר מגיעים לזקנה ובעצם אין מי שיטפל בהם, למעשה כחמישה אחוזים מאוכלוסיית הזקנים בארץ הם זקנים בודדים ללא משפחה (בני זוג/ילדים). זה מאד ראוי ששמת לב לשינויים שעוברים עליה, משום שהיא נמנית עם אוכלוסייה שנמצאת בסיכון להזנחה, ועלולה להיות חשופה לניצול כלכלי של הסביבה ושל ספקי שירות למיניהם.

מציעה לפנות לעובדת הסוציאלית שבאזור מגורייך. ניתן למצוא באינטרנט או בשירות 144 את הטלפון של שירותי הרווחה העירוניים ולדווח. חשוב שתדעי שבשנים האחרונות ניתנת עדיפות גבוהה בסיוע לקשישים בודדים, כך שייעשה הכל לסייע לה בביתה או לחילופין לדאוג למסגרת כגון בית אבות או מרכז יום בהתאם לרצונותיה ותפקודה. חשוב שתדע שהיא זכאית להנחות רבות ולשירותים עירוניים תומכים. את כל זה תוכל לקבל באמצעות העובדת הסוציאלית שמטפלת באיזור מגוריה. עוד על כל זכויותיה אפשר למצוא באתר "כל זכות".