מטפלים בבית

שאלה:

בעלי בן 85 ויש לו מטפלת מביטוח לאומי. אני לא מרוצה מהטיפול שלה וגם היא לא נמצאת בכל השעות שהיא אמורה להיות. אני חוששת שאם אתלונן יהיה יותר גרוע. מה ניתן לעשות?

תשובה:

ראשית חשוב לי לומר לך שאין לך ממה לחשוש! זו זכותך המלאה להחליף מטפלת אם אינך מרוצה מהטיפול שלה בבעלך, ואני בטוחה שניתן למצוא מטפלת שתהיי מרוצה ממנה. תוכלי לפנות לעובדת הסוציאלית של חברת הסיעוד או לעובדת הסוציאלית שבלשכת הרווחה שמכירה אותך ואת בעלך ואפילו לפקיד/ה מביטוח לאומי כדי לטפל בתלונותיך. חשוב שבעלך יקבל את השירותים לו הוא זכאי ושאת תהיי שבעת רצון מהם.

שאלה:

סבתי הינה ניצולת שואה ומאושפזת בבית חולים כבר כשבוע, היא אמורה להשתחרר בעוד מספר ימים. היא חלשה מאד וזקוקה להשגחה עד שתחזור לאיתנה. אנחנו מתכננים סבב משפחתי כדי לא להשאירה לבד אך לא נצליח לעמוד בזה. האם יש דרך לסייע לנו ולה?

תשובה:

כן. יש לי חדשות טובות עבורך. אם סבתך הינה ניצולת שואה מגיע לה 50 שעות מטפלת לאחר אשפוז לתקופה של חודשיים. מדינת ישראל מממנת באמצעות הקרן לרווחת ניצולי השואה, "עזרה סיעודית קצרת מועד לאחר אשפוז". סיוע זה נועד לניצולי שואה אשר אושפזו באופן בלתי צפוי, ולאחר השחרור מבית החולים יוצאים חזרה לקהילה ומתקשים לטפל בעצמם. הקרן דואגת למתן 50 שעות סיעוד עם שחרורה של סבתך לביתה מבית החולים. חשוב להדגיש שזאת בכפוף לכך שההכנסה החודשית של סבתך אינה עולה על 9,203.08 ₪. על מנת לקבל את הסיוע, אנא פני בדחיפות לעובדת הסוציאלית של בית החולים בעת האשפוז, ובקשי ממנה להגיש בקשה לקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל.

עוד מידע על זכויותיה של סבתך כניצולת שואה תמצאי באתר "הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל".

שאלה:

אבי בן 85 ובשנה האחרונה חלה ירידה גדולה בתפקוד שלו. קבלנו היתר להעסקת עובד זר. ממש קשה לי לבחור. איזה שיקולים כדאי לקחת בבחירת עובד זר?

תשובה:

אין ספק שתהליך בחירת עובד זר זה תהליך שכדאי להשקיע בו מחשבה ולהיערך לו. עם זאת יש גם את עניין ה"כימיה" בין בני אדם . לעיתים נוצרת "כימיה" מהמפגש הראשון ולעיתים נדרשת סבלנות ואורך רוח להסתגל לשני הצדדים. בכל מקרה כדאי לשים לב לכמה נקודות חשובות שיכולות לסייע בבחירת עובד זר:

ראשית חשוב למצוא לשכה מורשית מטעם משרד התמ"ת לעסוק בהשמה, בהבאה, בתיווך ובטיפול בעובדים זרים בענף הסיעוד. חשוב לדעת כי כל מעסיק ועובד זר בסיעוד חייב להירשם אצל אחת הלשכות הפרטיות.  העסקת עובד זר מבלי להירשם אצל לשכה פרטית מהווה הפרה של תנאי ההיתר להעסיק עובד זר ועלול להביא לביטולו.לאחר שנבחרה לשכה כדאי לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:

רצוי שלעובד הזר  תהיה יכולת לתקשר עם אביך ואתך. כיום ניתן למצוא עובדים זרים שיודעים עברית, אבל גם אם לא, ניתן למצוא עובדים זרים שמדברים את השפה שאביך וגם אתה מבינים.

חשוב שאביך ירגיש בנוח עם העובד הזר ואם יש אדם נוסף המתגורר בביתו של אביך, (אתה או אימך) חשוב שגם אתם תחושו בנוח עם העובד הזר .

חשוב לקחת בחשבון את סוג הטיפול הנדרש ולהתאים עובד זר מתאים. לדוגמא עם אביך כבד משקל יקשה מאד לקחת עובדת זרה קטנת ממדים וכדאי לשקול לקחת עובד חזק שיוכל לבצע העברות וכו'.

כדאי לקבל המלצות על העובד הזר.

שאלה:

לאבא שלי יש מטפלת מכוח גמלת סיעוד 22 שעות שבועיות. האם אפשרי שהיא תלווה אותו גם לבדיקות רפואיות?

תשובה:

תפקידי המטפלת במסגרת גמלת סיעוד ידועים ומוגדרים בחוק הסיעוד והם כוללים:

סיוע בהלבשה והנעלה, כמו כן בטיפול בכביסה, גיהוץ והתאמת הבגדים לעונה.

סיוע ברחצה ובטיפול אישי, ובמידת הצורך סיוע בהחלפת מוצרי ספיגה.

סיוע בבישול, בקניית מצרכי המזון ובמידת הצורך בהאכלה.

ביצוע משימות ניקיון קלות ובסיסיות, כגון שטיפת כלים וסידור המטבח, ניקיון שטחי של חדר השינה, החלפת מצעים וסידור המיטה, ניקיון השירותים והמקלחת

כמו כן סיוע בליווי בהליכה בבית ומחוצה לו, כולל ליווי לבדיקות אצל רופא ובסידורים. כך שבהחלט אפשרי לבקש מהמטפלת ללוות את אביך לבדיקות.