סבא וסבתא בפייסבוקתופעת הרשתות החברתיות באינטרנט החלה בשנת 2001, אך מאז התפתחה במהירות מסחררת, עם מאות חברות המציעות לחבר בין גולשיהן במגוון דרכים, ובראשן כמובן – פייסבוק: הרשת החברתית זמינה כיום בכ-70 שפות, מונה כמיליארד משתמשים המבלים בה, יחדיו, כשישה מיליארד דקות ביום.

גם בארץ השימוש בפייסבוק מאסיבי, עם לא פחות מ- 4.4 מיליון משתמשים (נכון לשנת 2015). פייסבוק וחברותיה שינו לחלוטין את האופן שבו אנשים בכל העולם צורכים חדשות, מתקשרים זה עם זה, מכירים, רוכשים מוצרים ומתחברים  למותגים. ויש להן, כמובן, גם השפעות כלכליות ופוליטיות עצומות. אם בשנותיהן הראשונות נכבשו הרשתות החברתיות בעיקר על ידי צעירים, כיום מצטרפים  אליהן יותר ויותר מבוגרים – ובקצב מהיר. על פי סקר שערכה חברת Pew בקרב גולשים בארה"ב, 56 אחוז מבני ה-65 ומעלה הגולשים באינטרנט משתמשים ברשתות חברתיות (נכון לשנת 2014) – לעומת 35 אחוז בלבד שעשו כך בשנת 2012. גם ישראל שותפה למגמה. נכון להיום עומד מספר המשתמשים בפייסבוק בגילאים 65+ על 135,000 גולשים. "הפעילות של בני הגיל השלישי באינטרנט בכלל וברשתות החברתיות בפרט הולכת וגדלה", אומר רותם לנדאו, מנכ"ל "ההורים שלי". "גלישה בפייסבוק מאפשרת שמירה על קשר עם חברים ובני משפחה, עדכונים שוטפים בנושאים שמעניינים את הגולש, היכרויות ואינטראקציה עם הנכדים.

כל אלה חשובים במיוחד בגילאים המבוגרים, שבהם הפנאי רב, ולעתים אף סובלים מבדידות. לכן, ברור שהמגמה הזו תמשיך".

לא מחליף את המפגש הבין אישי

בהתאם למגמה הכללית, גם בקרב דיירי אחוזות רובינשטיין השימוש ברשתות חברתיות, ובמיוחד בפייסבוק, עולה באופן תדיר. אמנם יש כאלו שלא מוצאים בו עניין ונמנעים ממנו מטעמים שונים, אולם דיירים לא מעטים פעילים ברשת החברתית ונהנים ממגוון האפשרויות שהיא מציעה. לדוד לביא, בן 77, המתגורר בדיור מוגן אחוזת ראשונים, יש כ-210 חברים בפייסבוק. "הגעתי אליהם דרך מכרים ומשפחה", הוא מספר. "השימוש בפייסבוק מעניק לי אפשרות להתבטא, ולקרוא מה כותבים אחרים. אני גם חבר בפייסבוק של האחוזה, ומעלה שם תמונות ופוסטים. בתקופה האחרונה אני כותב בפייסבוק בעיקר שירים או אמרות שאני ממציא. אני מקבל לייקים רבים ותגובות – ולפעמים גם מתווכח".

איך למדת להשתמש בפייסבוק 

"אני זורם עם הזמן. במקצועי אני עיתונאי – עבדתי בעיתון 'הארץ', ולאחר מכן במחלקה לקשרי חוץ ויחסי ציבור של האוניברסיטה העברית בירושלים, ולכן אני משתמש במחשב שנים רבות, בעיקר לתמלולים. זה היה לי טבעי להשתמש גם בפייסבוק. חשוב לי גם לציין שזה לא מחליף את הטלפון או את המפגש, זה בנוסף להם". גם דוד כדורי, דייר אחוזת בית הכרם, מספר כי "תפסתי את העניין מהר מאוד, וכמובן שנעזרתי בנכדים. אני מקבל הודעות מכל מיני מכרים, ושומר על קשר עם אנשים, גם מחוץ לארץ. אני בהחלט ממליץ. זה מעביר את הזמן באופן נפלא. במקום להתגלגל בלילה במיטה, אפשר לפתוח את המחשב ולדבר עם חברים".

ההתפתחות הטכנולוגית המואצת הזו לא מפחידה אותך? 

"בשנות ה-60 הכניסו מחשבים. פקידים בכירים קיימו אסיפה והכריזו על כניסת IBM – שזה ראשי תיבות של יידיש, בובע מייסעס. מאז היידיש בובע מייסעס השתלטו על חיינו".

מוצאים אהבה וחברות

סמי ונטורה, בן 74 מדיור מוגן אחוזת פולג, אינו אחד מאלה שמשתמשים בפייסבוק למטרות היכרות. תמונת הנושא שלו באתר מציגה אותו ואת אשתו אורה. בתמונה נוספת נראים בני הזוג "כשהיינו בני 46", וזוכה ללייקים רבים ולתגובות אוהדות. בעמוד ניתן למצוא גם תמונות של סמי עם הנכדים, ומבחר מציוריה של אורה. סמי מספר כי תחום המחשבים לא היה זר לו, מה שהקל עליו להתחבר לרשת החברתית. "הייתה לי חברת מחשבים, והשתמשנו באינטרנט משנת 1997", הוא מספר. "כיום, גם הבנים שלי עוסקים בתחום. אני קורא חדשות וכתבות באינטרנט וכמעט ולא קורא עיתונים מודפסים, ולכן באופן טבעי ובעזרת הבנים שלי התחלתי להשתמש בפייסבוק". לדברי ונטורה, "יש לי בסביבות 120 חברים, כולל מכרים, בני משפחה וחברים של בני משפחה. אני מקבל בקשות חברּות רבות, אבל לא מאשר את כולן. אני לא מחפש חברים חדשים. יש לי מספיק".

במה מתרכזת הפעילות שלך בפייסבוק? 

"מדי פעם אני כותב פוסטים, מעלה תמונות מטיולים בחו"ל, וכמובן שאני עושה גם לייקים. השימוש בפייסבוק מעניק לי מידע, עניין, יכולת להכיר אנשים חדשים ולשמור על קשר עם חברים ובני משפחה בחו"ל – בטורקיה ובארצות הברית. אני חושב שפעילות ברשת חברתית חשובה מאוד לאנשים בגילנו, שיכולים לגלות באמצעותה עולמות נוספים". חנה בן דוד, בת 78 מאחוזת צהלה, הגיעה לפייסבוק דרך הדור הצעיר. "לילדים ולנכדים שלי יש פייסבוק, וזה מאוד מצא חן בעיניי. ביקשתי מבני שילמד אותי, ולא היה לו זמן, אז פניתי לנכדיי. משם והלאה זו הייתה טבילת אש. למדתי בעצמי, ולאט לאט יצרתי לי חברים. היום אני משתמשת רבות בפייסבוק, אליו אני נכנסת גם מהנייד. יש לי 183 חברים, שאחד מהם זו אחוזת רובינשטיין".

מה הפייסבוק נותן לך? 

"הוא מחבר אותי לעולם! אני הרי לא יכולה לדבר עם 183 חברים בעת ובעונה אחת, אבל אני מחליפה איתם מידע, שולחת להם ברכה לראש השנה, ויכולה לפרסם פוסט שכולם קוראים ביחד. זה משאיר אותי מעודכנת. אנשים שאין להם פייסבוק לא מבינים מה זה נותן. יש לי בן דוד בארצות הברית שאני מדברת איתו דרך הפייסבוק, ובכלל – יש לי חברים רבים בעולם שכך אני מתקשרת איתם". והיא מסכמת: "יש לי חברה שיש לה מחשב בבית, אבל היא לא משתמשת בו. היא אומרת שהיא לא אוהבת טכנולוגיה! המסר שלי מאוד פשוט: ללכת עם הקדמה! לעשות הכל ולא לוותר".

המרואיינים בכתבה מתגוררים בדיור מוגן באחוזות רובינשטיין