מה זה דיור מוגןמהו דיור מוגן?

דיור מוגן הנו פתרון דיור לבני הגיל השלישי המנהלים אורח חיים עצמאי לחלוטין. הדיור המוגן מציע לבני הגיל השלישי דירות פרטיות בסטנדרט גבוה, סביבה תומכת ומלאה בחיי חברה עשירים וכן מגוון שירותים כמו פעילויות תרבות ופנאי, חוגי העשרה, הרצאות, טיולים, מתקנים מפוארים, שירותי מרפאה, ניקיון, אחזקה ועוד.

מהו דיור מוגן ציבורי?

דיור מוגן ציבורי הנו פתרון דיור המיועד לבני הגיל השלישי אשר אין בבעלותם דירת קבע, קיימת להם הכנסה חודשית נמוכה ואין באפשרותם לממן את עלות הדיור המוגן הפרטי. דיור מוגן ציבורי ממומן ע"י משרד הרווחה, האוצר, הקליטה, הבינוי והשיכון. פתרון דיור זה מעניק לבני הגיל השלישי שירותים חברתיים כמו עובדת סוציאלית, רכז חברה, אם בית, איש תחזוקה וכן דירות מאובזרות עפ"י צרכי הדיירים. ההפניה לדיור מוגן ציבורי היא ע"י משרד הקליטה ומשרד הבינוי והשיכון.

דיור מוגן מול בית אבות

דיור מוגן ובית אבות הנם מסגרות מגורים עבור בני הגיל השלישי, עם זאת, כל אחד מהם מיועד לקהל שונה וכן השירותים המוצעים בהם שונים ובהתאם לצורך הדיירים המתגוררים במקום.

דיור מוגן – מיועד לבני גיל הזהב העצמאיים שמנהלים אורח חיים עצמי לחלוטין. הדיור המוגן מציע לדיירים מגוון רחב מאוד של שירותים הכוללים פעילויות חברה ותרבות עשירות ומלאות, מתקנים מפוארים, שירותי הסעדה, אבטחה ומרפאה. בתי הדיור המוגן מציעים לדיירים סוגים שונים של דירות, החל מדירות בנות חדר ועד דירות בנות 3 חדרים, דירות קרקע ופנטהאוזים. בחלק מבתי הדיור המוגן ישנה מחלקה לדיור תומך ומחלקה סיעודית, למקרה והמצב התפקודי של הדייר מתדרדר.

הדיור המוגן, עפ"י חוק, נחשב כמגורים בקהילה, ולכן, דייר בדיור המוגן זכאי להמשיך ליהנות מהזכויות של "חוק הסיעוד".

בית אבות – מיועד לקשישים אשר אין באפשרותם להמשיך ולהתגורר בביתם עקב סיבות תפקודיות, או חברתיות, או במקרים בהם הקשישים זקוקים להשגחה וסיוע במהלך ביצוע פעילויות יומיומיות כגון: הליכה, רחצה, שליטה על הסוגרים, אכילה וכדומה. על בית אבות לדאוג לדייריו לכלל הטיפולים הנדרשים, בכל רמות התפקוד וכולל במחלקות השונות: מחלקת עצמאיים ותשושים (תשושי גוף), מחלקת סיעודיים ומחלקת תשושי נפש. מכיוון שבית האבות מעניק את כלל הטיפול הנדרש לדייר, אין הוא זכאי לקבל את ההטבות שמעניק "חוק הסיעוד".

דיור מוגן מול בית אבות

שירותים

דיור מוגן

בית אבות

רמת תפקוד

עצמאיים לחלוטין

זקוקים לעזרה ותמיכה מסוימת בהתאם לרמת תפקוד

מגורים

דירות פרטיות בגדלים שונים

חדרים – אישיים/ עם שותפים

ארוחות

לרוב בתוספת תשלום

לרוב כלולות במחיר

חיי חברה

פעילויות מגוונות (חוגים והעשרה, הרצאות, טיולים, הצגות, ספורט ועוד) מתקנים מפוארים (חדר כושר, בריכה, חדרי חוגים, ספריה ועוד)

חוגים, פעילויות יצירה, פעילות גופנית מותאמת למצבי תפקוד, הרצאות, לרוב יתבצעו הפעילויות בבית האבות

חוק סיעוד

זכאים

לא זכאים (ישנם שירותי טיפול בבית האבות)

מימון

פרטי

– פרטי.

– משרד הבריאות (סיעודיים, תשושי נפש).

– משרד הרווחה (עצמאיים, תשושי גוף).

עלויות

מסלולים נפוצים:

פיקדון – תשלום חד פעמי שנע החל מ-400 אלף ₪ ועד- 1.8 מיליון ₪ (כמובן שעשוי להגיע גם לסכומים של מעל 3 מיליון ₪, תלוי דירה ומיקום) ובנוסף תשלום חודשי שנע החל מ-4,000 ₪ ויכול לעלות מעל ל-8,000 ₪.

דמי כניסה – תשלום חד פעמי שנע החל מ-160 אלף ₪ ויכול לעלות מעל ל- 800 אלף ₪ עם שחיקה מלאה בתוך 3-5 שנים, ובנוסף תשלום חודשי שנע החל מ-5,000 ₪ ויכול לעלות מעל ל-8,000 ₪.

דיור מוגן ללא פיקדון – תשלום חודשי בלבד שנע החל מ-7,000 ₪ ויכול לעלות מעל ל-24,000 ₪. תלוי דירה ומיקום.

תשלום חודשי שנע החל מ-9,000 ₪ ויכול לעלות מעל ל-25,000 ₪ בהתאם למיקום בית האבות ולמחלקה הרלוונטית. מרבית בתי האבות לא דורשים תשלום פיקדון אך קיימים בתי אבות הדורשים פיקדון בנוסף לתשלום החודשי.

טיפים במעבר לדיור מוגן

כאשר מגיעים להחלטה על מעבר לדיור מוגן, יש לשים לב למספר נקודות בעת הבחירה:

– מומלץ לוודא האם יש פתרון במידה והמצב התפקודי של הדייר מתדרדר במהלך מגוריו בדיור המוגן, יש לבדוק האם בבית הדיור המוגן ישנה מחלקת דיור תומך או מחלקה סיעודית.

– מומלץ לבחור בדיור מוגן הקרוב לבני משפחתו של הקשיש וכן לסביבת מגוריו הקודמת.

– יש לוודא האם יש תחבורה ציבורית במקום, על מנת שיוכל הקשיש להתנייד בצורה נוחה וכי משפחתו תוכל להגיע בקלות.

– מומלץ לערוך סיור בדיור המוגן טרם כניסה, על מנת לוודא את גודל ונוחות הדירות וכן להכיר את הסביבה החברתית, תדירות וסוג הפעילויות המוצעות, רמת הניקיון וצוות הבית.

– שימו לב לכמות ואיכות הארוחות במקום, ואם כלולות במחיר.

– שימו לב מה כולל הסכם הכניסה לדיור המוגן – אופן התשלום, אילו שירותים נכללים והאם כולל שירות רפואי במקרה הצורך.

מימון הדיור המוגן

קיימים מספר מסלולי מימון נפוצים המקובלים בבתי הדיור המוגן בישראל, המסלול הנפוץ ביותר הינו מסלול הכולל פיקדון וגם דמי אחזקה חודשיים.

דמי האחזקה – תשלום חודשי שנקבע מול הדייר מראש ומשמש לכיסוי הוצאות שוטפות כמו חשמל, ארנונה, מים, פעילויות תרבות ועוד.

פיקדון – תשלום חד פעמי עבור המגורים בדירה בדיור המוגן. בד"כ סכום הפיקדון נע בין 200 אלף ש"ח ל-1.8 מיליון ש"ח, בהתאם למיקום, התנאים ויוקרתיות הדיור המוגן. סכום הפיקדון והתשלום החודשי עשויים להיות אף גבוהים יותר למשל במקרים של דירות 3 חדרים, דירות גן או פנטהאוסים. בתי הדיור המוגן מאוד הולכים לקראת הדיירים ומנסים למצוא מודל אשר מאפשר התאמה של היכולת הכלכלית של הדיירים לדרישת הדיור המוגן, לדוגמא: אם ברשות הדייר פיקדון גבוה, יוכל להוזיל את עלות דמי האחזקה החודשיים, ולהפך: אם ברשות הדייר יכולת חודשית גבוהה, הוא יוכל להוזיל את דמי הפיקדון.

איך בוחרים דיור מוגן? מרגישים חסרי אונים? אנחנו כאן בשבילכם אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר ולעזור לכם למצוא דיור מוגן אידיאלי ליקרכם. למידע נוסף לחצו כאן >>

מידע נוסף אודות מסלולי המימון

מסלול הפיקדון – הפקדת סכום כספי של כמה מאות אלפי שקלים ועד מיליונים, סכום זה נשחק בשיעור של 2.5%-3% מדי שנה לתקופה של 10-12 שנים. לאחר עזיבה או פטירה, הסכום שנותר יועבר לדייר או ליורשיו.

מסלול דמי כניסה – מסלול בו הדייר מפקיד סכום הנמוך משמעותית מסכום מסלול הפיקדון הרגיל, אך שיעור דמי השחיקה גבוה יותר. לדוגמא: סכום הפיקדון יכול להיות 600 אלף ₪ אשר ישחקו ב-4 שנים במלואם. בנוסף יהיה תשלום חודשי של 3,000 – 7,000 ₪.

תשלום חודשי – ישנם בתי דיור מוגן המציעים מסלול זה, המאפשר מגורים בדיור מוגן ללא פיקדון, אך עם תשלום חודשי גבוה שנע בין 7,000-18,000 ₪.

על מנת לממן את המגורים בדיור המוגן, ניתן להיתמך במספר אפשרויות:

– כספים שנצברו במהלך השנים – פנסיות, חסכונות וזכויות הקשיש. במידה ולקשיש ישנה דירה בבעלותו, ניתן להשכיר/למכור אותה בכדי לעמוד בהוצאות הדיור המוגן.

– משכנתא הפוכה – אם לקשיש יש דירה בבעלותו, הוא יכול לשעבד אותה ולקבל הלוואה בתמורה לכך. יש לשים לב, כי לא כל דירה ניתן לשעבד וכי מפאת גילו של הקשיש, המשכנתא תהיה גבוהה יותר.

– הוזלת מחירים – ניתן לבחור בדירה קטנה, בדיור מוגן פחות יוקרתי ומפואר שלא ממוקם במרכז הארץ, וכך להוזיל את עלות המגורים.

מה ניתן לעשות במידה ומצבו התפקודי של דייר מתדרדר

ישנן מספר אפשרויות במידה וחלה התדרדרות במצב התפקודי של דייר בדיור המוגן:

1. מעבר למחלקה סיעודית – בחלק מבתי הדיור המוגן קיימת מחלקה סיעודית למקרים אלו או שקיים הסדר עם מוסד קרוב בו קיימת מחלקה סיעודית.

2. העסקת מטפל בדיור המוגן – בשנת 2012 נחקק חוק הדיור המוגן, המקנה לדייר את הזכות להלין מטפל בדירתו, בתנאים הבאים:

– הדירה צריכה להיות מותאמת למגורי אדם נוסף.

– צוות רפואה מקצועי אישר כי יש צורך בטיפול צמוד.

– הדייר ומשפחתו אחראים למימון המטפל.

– יש צורך באישור בית הדיור המוגן. הנהלת המוסד יכולה לסרב להלנת מטפל אך ורק בנסיבות מיוחדות ולאחר אישור מטעם משרד הרווחה.

בנוסף, החוק קובע כי על הדיור המוגן להתאים את הפעילויות ושירותי המקום לדיירים הזקוקים לעזרה תפקודית מסוימת.

חשוב לציין, החוק אינו גורע מזכותו של המוסד לפנות דייר שאינו יכול להישאר בדיור המוגן עקב מצבו התפקודי.

קשיים במעבר לדיור מוגן

עבור רוב בני הגיל השלישי, המעבר לדיור המוגן אינו מהלך פשוט. לשינוי זה באורח חייו של הקשיש, עלולים להתלוות קשיי הסתגלות חברתיים, חוסר שביעות רצון מהדירה, מהארוחות וכן מצוות הבית. במצבים אלו, בני המשפחה הינם כלי חשוב בעזרה לקשיש, בהקשבה לטענותיו ועזרה בפטירת הבעיות, שיחות עידוד ובמידת הצורך אף פניה להנהלת הדיור המוגן ולגורמים חיצוניים. דיור מוגן אינו פועל בפיקוח רשויות המדינה, לכן, יש להתייחס בכובד ראש לטענות הקשיש וכן להיות מודעים למתרחש בדיור המוגן. כאשר המשפחה מעורבת ומודעת להתנהלות בית הדיור המוגן, איכות חייו של הקשיש תהיה גבוהה יותר ובעלת פיקוח.