גוף מתבגר

שינוי פיזי הינו תהליך המתבצע לאורך זמן ומתבטא במספר סימנים:

– הופעה חיצונית –

ישנם מספר סממנים חיצוניים דרכם מתבטאת הזקנה כגון קמטים בעור הפנים ובגוף, שיערות שיבה, עלייה וירידה דרסטית במשקל, אבדן השיניים, איבוד גובה בעקבות דחיסת חוליות בעמוד השדרה ועוד.

– מערכת חיסונית –

כאשר הגוף מזדקן המערכת החיסונית נחלשת וישנה נטייה גבוהה יותר לחלות במחלות ובזיהומים שבעבר הגוף היה מסוגל להתאושש מהם במהרה. בנוסף, בגיל הזקנה, ישנה רגישות לשינויים בטמפרטורה. דבר זה מסכן את הקשישים, שעלולים להתייבש בקיץ ולהתקשות בשמירה על חום הגוף בחורף.

– מערכות פנימיות –

בגיל הזקנה ישנם שינויים רבים בתפקוד המערכות הפנימיות. מערכת העיכול נפגעת וחילוף החומרים הופך איטי, וכך גם מחזור הדם המושפע מתהליכים שונים – יעילותה של פעולת שאיבת הלב פוחתת ותגובתו לפעילות גופנית הולכת ומתדרדרת. עצמות הקשיש נחלשות, דבר המסכן אותו במצב של נפילה או תאונה, היכולות להחריף את מצבו התפקודי באופן קיצוני.

מאמר מומלץ: 

 

– מערכת העצבים –

מערכת העצבים של הקשיש נפגעת והופכת איטית, דבר המשפיע על מהירות תגובתו. המודעות לירידה ביכולת התגובה יכולה לגרום לקשיש לנהוג בזהירות ייתר ולהרגשת חוסר ביטחון. שינוי זה מסוכן בעיקר במקומות בהם מהירות התגובה הינה כלי הכרחי כמו למשל בעת נהיגה על הכביש.

– חדות החושים –

חוש השמיעה, הראייה, הטעם והמישוש נפגעים וחושפים את הקשיש לסכנות בבית ומחוצה לו.

– ירידה קוגניטיבית –

הגיל השלישי לעתים מביא עמו ירידה מסוימת בחדות המוח, דבר הגורם לירידה בזיכרון, בריכוז, בהתמודדות עם לחץ וכדומה.

– שינויים בשינה –

אדם המגיע לגיל השלישי לרוב יסבול מפגיעה באיכות השינה, שעות השינה וכך גם מעייפות לאורך שעות היום ושעות ערנות בלילה. הפגיעה באיכות השינה גורמת לפגיעה באיכות החיים ולעתים אף גורמת לתחושת בדידות אצל הקשיש.

סימנים אלו אמנם מעידים על תהליך הזדקנות, אך לא ניתן למנוע אותם. לעומת זאת, באמצעות אורח חיים בריא, פעילות גופנית ותזונה נכונה ניתן להאט תהליך זה.  אורח חיים בריא מאפשר להתייחס למצב החדש באופן אופטימי, דבר התורם להתמודדות עם השינויים.

כיצד ניתן לשמור על אורח חיים בריא בגיל השלישי?

– תזונה נכונה –

תזונה הינה מרכיב הכרחי לשמירה על הבריאות. תהליך ההזדקנות משפיע רבות על מערכת העיכול. לכן, על מנת לשמור על הבריאות, מומלץ לצרוך מזון עשיר ומגוון הכולל פירות וירקות המספקים לגופנו ויטמינים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המסייעים לחיזוק המערכת החיסונית ולמניעת מחלות. בנוסף, רצוי לשמור על רמת סוכר תקינה המורידה את הסיכון להתפתחות סכרת.

– נוזלים 

יש להרבות בשתיית מים על מנת שלא לסכן את עצמנו באיבוד נוזלים והתייבשות. בגיל השלישי ישנו מחסור בתחושת הצמא, מה שגורם לשתייה מעוטה ולהעלאת סיכון זה. לכן, יש לשים לב לכמות הנוזלים שמכניס הקשיש לגוף.

– פעילות גופנית –

הפעילות הגופנית משמרת את פעולות הלב והריאות. הפעילות תורמת לשמירה על איזון ומחזקת את השרירים ובכך מונעת סיכונים לנפילות ומעידות ובנוסף, תורמת להורדת לחצים והרגשה גופנית ונפשית טובה. בגיל השלישי מומלץ לעסוק בפעילות גופנית כ-3 פעמים בשבוע למשך 30 דקות לדוגמה: הליכה, יוגה, פילאטיס ועוד. חשוב לציין שיש לנהוג בזהירות ולהתקדם באופן איטי וזהיר על מנת שלא לפגוע בעצמנו.

שינויים פייזים והמעבר לבית אבות או דיור מוגן-

כאמור גופו של הקשיש עובר שינויים רבים במהלך הגיל השלישי, ישנו יתרון רב במעבר אל בית אבות או אל דיור מוגן מכיוון ויש במקומות אלו השגחה רפואית, פיזיותרפיה, תזונה נכונה ועוד, כל אלו מאפשירים סביבה יותר בטוחה לבן הגיל השלישי, מקלים על אורח חייו ומשמרים אותו .