החשיבות שבבקרת התרופות שאתם נוטלים, באמצעות רוקח קליני מומחה בהתנגשות בין תרופות, למניעת תופעות לוואי ואשפוז

לרבים מאיתנו זיכרונות ילדות על מגירת התרופות המבולגנת בבית של סבא וסבתא.  כל מיני סלסלות פלסטיק שבתוכן  עוד קופסאות ועזרים מלאים בכדורים צבעוניים בשלל צורות וגדלים.

למרבה הצער, אנחנו כבר לא ילדים ואין מה לעשות, ככל שאנו מתקדמים עם הגיל אנו נוטלים יותר ויותר תרופות.  

יחד עם זאת, נטילת מספר תרופות במקביל, עלולה ליצור בעיה של התנגשות בין תרופות וזו יכולה להוביל להשפעה שונה מהרצוי של תרופה אחת או יותר. מה שהיה לא ידוע בכלל בדור של סבא וסבתא הולך ומקבל הכרה – וטוב שכך.

יותר ממיליון ישראלים לוקחים מעל 5 תרופות במקביל כל יום. כל תרופה שאנו לוקחים יכולה להשפיע על מנגנון הפעולה של התרופה האחרת ולהוביל לתופעות לוואי וסיבוכים רפואיים.

50% מהתנגשויות קורות כאשר שתי תרופות שנוטלים יחד משפיעות אחת על השנייה כך שנוצר מצב בו הרמה של אחת התרופות, או שתיהן, בדם יכולה לסטות בצורה דרמטית מהמינון הרצוי.

אבל בשביל זה יש רופא משפחה, לא? האם רופאים יחלקו מרשם לתרופה אשר מתנגשת עם תרופה אחרת שנלקחת במקביל?
ובכן, רופאים רבים מודעים לבעייתיות שיכולה להיות כשנוטלים מספר תרופות, הבעיה היא שלעיתים ההתרעה שהם מקבלים מהמערכת הממוחשבת אינה רלבנטית, או גרוע מזה, אינה מביאה מספיק נתונים כדי לתת את התשובה הטובה ביותר עבור החולה. 

בנוסף בדיקה כזו אורכת זמן רב ודורשת מומחיות ספציפית בתחום הפרמקולוגיה, התאמה אישית והקשר קליני למצבו של המטופל על מכלול בעיותיו הרפואיות/הגופניות והנפשיות ונתונים רפואיים נוספים.

משמעות טיפול תרופתי שאינו מיטבי, מובילה לכך שמדובר בגורם המוות בין ה-6 ל-10 בארה"ב. יותר מאלכוהול ויותר מתאונות דרכים.

כל זה רלוונטי כמובן רק במידה והרופא בכלל יודע על כל התרופות שהמטופל נוטל באותה העת, דבר שהוא לא מובן מאליו בכלל.
היעדר תקשורת רצופה בין הרופא למטופל המובילה לפער בין הוראות הרופא לבין נטילת התרופות על ידי המטופל בפועל. 

מחקר אשר נערך בארצות הברית במטופלים בני 65 שנים ומעלה, הראה שב-73 אחוזים מהמקרים המטופל נטל תרופה שהרופא לא ידע עליה, או לחלופין, לא נטל תרופה שהרופא רשם לו. בנוסף, ב-11 אחזים מן המקרים התגלו הבדלים משמעותיים במינון או בתדירות נטילת התרופות. 

רק בכ-16 אחוזים מן המקרים נמצאה הלימה מלאה בין הנחיות הרופא לנטילת התרופות בפועל ע"י המטופל. 

במהלך העשורים האחרונים חלה עלייה עקבית במספר הדיווחים על אשפוזים על רקע בעיות הקשורות לטיפולים תרופתיים המחקרים שמים דגש מיוחד על כך שעד 75% מהמקרים הבעיות התרופתיות היו ניתנות למניעה. הכיצד? רבים מכירים את הרוקח בדלפק המחלק תרופות אך מעטים נפגשו עם רוקח קליני. הרוקח הקליני הוא ד"ר לרוקחות והוא מתמחה בעולם התרופות. עבודתו בעיקר בבתי חולים לצד הרופאים במחלקות השונות והוא מהווה חלק מהצוות הרפואי ותפקידו להביא את החולה לאיזון תרופתי 

רבות מהתגובות הבין תרופתיות המתרחשות, כולל המסוכנות שבהן, ניתנות לחיזוי ולמניעה ועל כן רצוי להכיר אותן, את המנגנון הפרמקולוגי שלהן ואת דרכי ההתמודדות איתן. לכן סקירה תרופתית אצל רוקח קליני היא חיונית ומצילת חיים.

סקירה תקופתית מקיפה – כוללת את ההיסטוריה הרפואית ואת רשימת התרופות ותוספי התזונה, הרוקח מבצע אנליזה של תיק התרופות לאיתור בעיות ובונה תוכנית חדשה לטיפול בבעיות שאותרו התוכנית יכולה לכלול המלצות על שינוי מינון, הוספה או הפחת של תרופה, החלפת תרופה באחרת.

אז עכשיו כשהבנו את התיאוריה, איך מקדימים תרופה למכה? (תרתי משמע), איך מוודאים באמת שהתרופות שלנו מאוזנות ונכונות לנו? איך מגיעים בקלות  ויעילות לחוות דעת של רוקח קליני מקצועי?

בקלות! אנו ב-My Medic  נבצע סקירה מקיפה של התיק הרפואי שלכם על ידי רוקח קליני. הרוקח יבדוק את המינונים,  יאתר התנגשויות בין תרופות וויטמינים, יאתר תופעות לוואי ויבחן האם הטיפול התרופתי שקיבלתם הוא המיטבי עבורכם. 

לאחר שיחת ייעוץ עם הרוקח הקליני תקבלו דו"ח סיכום והמלצות עבור הרופא המטפל וככל שיידרש הרוקח ידון עם הרופא בהמלצות. 

המטרה שלנו – הצלחת הטיפול התרופתי ושיפור איכות חייכם