מקל הליכהכאשר אדם בגיל השלישי עובר להתגורר בבית אבות או בדיור מוגן, גם אם הוא עם בן/בת זוג ובעיקר אם הוא לבד, הוא מקבל סביבה מוגנת ותומכת, אבל הוא ממשיך להסתדר בעצמו עד כמה שהוא יכול. דווקא במקום כזה הוא יכול להמשיך לנהל חיי חברה או אף לפתח חיי חברה שלא היו לו מחוץ לאותה המסגרת של הדיור המוגן או בית אבות. שימוש נכון במקל הוא אחת הדרכים להמשיך לתפקד על הצד הטוב ביותר.

חשוב לציין שמקל יכול לגרום גם ללא מעט נזקים אם קונים מקל לא מתאים או הולכים איתו לא נכון.

כן, גם עם מקל צריך לדעת ללכת!

1. אורך המקל – מצד אחד אם המקל קצר מידי אז המבוגר מטה את כל גופו הצידה כדי להישען עליו ובו זמנית הוא מפעיל המון לחץ על שורש כף היד. כתוצאה מהטיית הגוף הצידה נוצר כיווץ של צד אחד של הגוף ולחץ על החוליות לכיוון אחד ואילו הצד השני מקבל מתיחה באופן קבוע וכך למעשה הגב מתעוות ונוצרים כאבים במותן ובחוליות. בנוסף כאשר יש לחץ קבוע על שורש כף היד עלולה להיווצר דלקת. מצד שני אם המקל גבוה מידי אז המבוגר יכופף את המרפק וירחיק אותו מהגוף ואז ייווצר עומס על כל מפרקי היד ועלולות להתפתח דלקות בכתף, במרפק ובשורש כף היד ולעיתים קרובות מבוגרים מספרים גם על כאבי שרירים בזרוע.

2. מרחק המקל מהגוף – אם המקל רחוק מידי אז הוא לא נוגע נכון בקרקע ולא מספק את התמיכה הנכונה ואז אם המבוגר נישען עליו הוא עלול ליפול. לעומת זאת אם המקל קרוב מידי המקל עלול להסתבך ברגליים ולגרום לכך שהוא יאבד את שיווי המשקל.

3. שליחת המקל רחוק מדי בהליכה – כאשר מבוגר הולך עם מקל ושולח אותו רחוק מדי בזמן ההליכה כך שהוא מיישר את היד שאוחזת במקל. המקל נוגע בקרקע בצורה לא יציבה מספיק בשביל לספק לו את התמיכה ואת היציבות שהמבוגר צריך. בנוסף כאשר שולחים את המקל רחוק מדי המבוגר מתכופף קדימה ומעביר את מרכז הכובד שלו קדימה ומוציא את עצמו מאיזון ויכול לגרום לנפילה.

איך כן נכון ללכת עם מקל?

1. מקל עם מספר רגליים – עדיף לרכוש מקל בעל מספר רגליים, מקל כזה הוא יותר יציב ממקל בעל רגל אחת.

2. החלפת הצד של המקל בעת ההליכה – מומלץ להעביר את המקל צד בכל יום. אם בכל יום נלך עם המקל בצד אחר אז נמנע את היווצרות הלחץ על החוליות וניתן מנוחה לשורש כף היד. נכון שתמיד יש צד שיותר נוח לאחוז את המקל אבל הגוף שלנו יכול להסתגל.

3. התאמת גובה המקל – התנוחה הנכונה של היד צריכה להיות כאשר המרפק מעט כפוף (בערך 100 מעלות בין האמה לזרוע) ומוצמד למותן, שורש כף היד צריך להיות בהמשך לזרוע, בלי לכופף אותו וכך נמנע את הלחץ עליו ודלקות.

4. מיקום המקל – המקל צריך להיות לצד הגוף (לא לפנים) ומעט קדימה. בערך כ10-15 ס"מ מהרגל.

5. שליחת המקל קדימה – תנועת הידיים תוך כדי הליכה עם מקל צריכה להיות זהה לתנועת הידיים בהליכה רגילה. אם נסתכל על אדם שצועד מהר נראה שהוא מניע גם את הידיים וכך גם כל אדם מניע את ידיו בזמן ההליכה – זהו המרחק שצריך לשלוח את המקל קדימה.

אז קדימה קחו מקל והצטרפו לפעילות!

הכותבת:

רקפת בקה מוזס – מומחית בכושר ושיפור איכות חיים לגיל השלישי ובעלת ׳מתנה לחיים׳ כושר אישי לגיל השלישי.